Martin Klus, štátny tajomník MZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

M. Klus: Ukrajina patrí do EÚ a práve teraz potrebuje jasný signál, že s ňou počítame

„Ruská vojenská agresia voči Ukrajine trvá už takmer štyri mesiace a nášmu východnému susedovi spôsobuje nepredstaviteľné utrpenie. Podpora ukrajinského ľudu, či už finančná, vojenská, humanitárna alebo politická, je preto kľúčová. Slovensko jednoznačne podporuje udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine, pretože to bude ďalší impulz pre vládu v Kyjeve, aby ďalej chránila svoju slobodu a pokračovala v realizácii reforiem smerujúcich k budúcemu členstvu v Európskej únii (EÚ).“
Vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v utorok, 21. júna 2022 v Luxemburgu,po zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Hlavnou témou rokovania ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských krajín EÚ bola príprava nadchádzajúceho zasadnutia Európskej rady (23.-24. jún 2022) v Bruseli. Lídri Únie sa budú na summite venovať predovšetkým otázkam súvisiacim s pokračujúcou ruskou vojenskou agresiou proti Ukrajine.
„A práve v tejto súvislosti chcem pripomenúť, že proces rozširovania EÚ považujeme za najdôležitejší nástroj na podporu demokratických zmien a reformného úsilia v našom bezprostrednom susedstve. Udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine bude preto určite motivovať tamojšiu vládu v reformnom procese. Slovensko je pripravené Ukrajine na ceste do EÚ pomáhať,“ zdôraznil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.
Na zasadnutí Rady EÚ v Luxemburgu ministri a štátni tajomníci diskutovali aj o obsahu záverečných návrhov Konferencie o budúcnosti Európy a spôsobu ich implementácie. „Pre Slovensko je prioritou, aby sme viaceré priania občanov pretavili do konkrétnych zmien. Zároveň som zdôraznil, že naša diskusia s nimi nemôže skončiť a my v nej budeme kontinuálne pokračovať, aj po formálnom skončení konferencie. Občania chcú byť vypočutí a my ich chceme počúvať,“ uviedol M. Klus s tým, že Slovensko eviduje aj aktuálne diskusie o prípadnej zmene základnej legislatívy EÚ. „V diskusii o revízii zmlúv však musí byť jasné, aké konkrétne benefity to prinesie občanom. Zmeny zmlúv nemôžu byť samoúčelné, v prvom rade sa treba sústrediť na tie veci a návrhy, ktoré si nevyžadujú potrebné zmeny legislatívy EÚ,“ objasnil Martin Klus stanovisko rezortu diplomacie SR.
Ministri a štátni tajomníci zároveň schválili závery Rady k ochrane novinárov a ďalších pracovníkov médií. Ide o dôležitý signál, že Európska únia berie túto tému vážne a bude sa jej naďalej venovať. Zároveň je to jeden z hmatateľných výsledkov angažovania sa Slovenska, ktoré túto tému na európskej pôde otváralo a presadzovalo. „Opätovne som zdôraznil význam práce novinárov pre dodržiavanie demokracie, ľudských práv a právneho štátu. Máme záujem, aby novinári mohli vykonávať svoju profesiu bez obáv o svoj majetok, zdravie a život, nielen v Európe, ale kdekoľvek na svete,“ zdôraznil štátny tajomník M. Klus.
Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

O mam

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices