potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na potravinovú pomoc únia chystá ďalších 600 miliónov eur

Európska komisia (EK) v utorok navrhla mobilizáciu 600 miliónov eur z rezerv Európskeho rozvojového fondu na riešenie súčasnej krízy potravinovej bezpečnosti, ktorú zhoršila ruská invázia na Ukrajinu. Mobilizované financie podporia africké, karibské a tichomorské krajiny pri riešení vážnej situácie. EK o tom informovala v utorok na svojej internetovej stránke.

Na humanitárnu pomoc by podľa EK malo smerovať 150 miliónov eur, na podporu udržateľnej produkcie a odolnosti potravinových systémov ďalších 350 miliónov eur a na makroekonomickú podporu 100 miliónov eur.

„Ruská agresívna vojna si vyberá vysokú a nezmyselnú daň nielen na ukrajinskom obyvateľstve ale aj na tých najzraniteľnejších vo svete,“ uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová, ktorá predstavila nové podporné opatrenia. „Rusko stále blokuje milióny ton zúfalo potrebného obilia. S cieľom pomôcť našim partnerom zmobilizujeme dodatočných 600 miliónov eur, aby sme sa vyhli potravinovej kríze a ekonomickému šoku,“ dodala šéfa EK.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Smolková

Europoslankyňa Smolková o potravinovej pomoci: Tentoraz to na Slovensku zvládneme

Slovenská europoslankyňa Monika Smolková v rozhovore uvádza, ako je na tom Slovensko so schválenou potravinovou pomocou. …

Consent choices