Vlajky Palestína - EÚ. PHOTO: © European Union 2021 - Source : EP

Únia uvoľní peniaze pre Palestínčanov

Európska únia (EÚ) uvoľní milióny eur na pomoc Palestínčanom. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok na tlačovej konferencii v Ramalláhu po stretnutí s predstaviteľmi Palestínskej samosprávy uviedla, že možno rýchlo vyplatiť vyčlenené finančné prostriedky za rok 2021, keďže „všetky ťažkosti sú preč“. Palestínsky premiér Muhammad Ištajja sa poďakoval Európe za obnovenie poskytnutia zdrojov, ktoré podľa neho nesprevádzali ďalšie podmienky. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Od roku 2020 EÚ zdržala vyplatenie veľkej časti fondov pre Palestínu v objeme okolo 215 miliónov eur pre obavy z toho, že palestínske učebnice oslavujú násilie a podporujú antisemitizmus. Mesiace odkladov podľa Palestínskej samosprávy spôsobili najhoršiu finančnú krízu, pre ktorú nebola schopná vyplatiť plné mzdy učiteľom, hasičom a lekárom a niektorí Palestínčania pre ňu stratili prístup k základnej lekárskej starostlivosti.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Palestínska samospráva, ktorá spravuje časti Západného brehu Jordánu, je podporovaná peniazmi darcov. EÚ spolu s európskymi štátmi a ďalšími inštitúciami boli spolu jej najväčším podporovateľom, pričom ročne jej dávajú okolo 600 miliónov eur.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, …

Consent choices