Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP. 2020

M. Beňová: Slovensko mešká s realizáciou reforiem a investícií z plánu obnovy

Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti je hlavnou reakciou Európskej únie na hospodárske dopady pandémie. Tento finančný nástroj má prispieť k postupnej transformácii hospodárstiev v členských štátoch.

Mechanizmus je založený na výkonnosti. Národné plány obnovy a odolnosti majú prostredníctvom podpory realizácie reforiem a investícií pomáhať pri riešení špecifických problémov a výziev v jednotlivých krajinách Únie a posilňovať ich,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Napriek siláckym rečiam vládnych politikov má Slovensko už dnes problém s napĺňaním stanovených míľnikov a cieľov. „Boli to pritom práve politici súčasnej koalície, ktorí si ich bez konzultácie s odborníkmi sami stanovili,“ pripomenula europoslankyňa. Meškanie pri realizácii investícií a reforiem pritom automaticky ohrozuje vyplácanie peňazí.

Príkladom môže byť situácia v zdravotníctve, kde je jasné, že nemocnice, na ktoré sme dostali vyše miliardy eur do roku 2026 postaviť nestihneme. „Namiesto toho, aby sa spustili procesy súvisiace najmä s verejným obstarávaním, tu bohužiaľ vládne chaos a štát si dodnes nie je istý ani tým čo chce vlastne stavať,“ uzavrela Monika Beňová. Plénum Európskeho parlamentu sa bude správou o implementácii mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti zaoberať na dnešnom zasadnutí.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices