simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: redakcia/red.

M. Šimečka: V parlamente sa zrodila nová hnedá koalícia

Dnes sa v parlamente zrodila nová hnedá koalícia OĽaNO, Sme rodina a Kotlebovej ĽSNS, vyhlásil predseda hnutia Progresívne Slovensko a podpredseda EP Michal Šimečka. Reagoval tak na dnešné prelomenia veta prezidentky, čím poslanci a poslankyne OĽaNO, Sme rodina a ĽSNS schválili tzv. Matovičov balíček. Ako upozornil, tentokrát sa už hlasujúci nemôžu vyhovárať, že zákon by prešiel aj bez fašistov.

“Do dnešného dňa bolo nepredstaviteľné, že fašisti budú mať rozhodujúci hlas v tak závažnej legislatíve. Všetci poslanci a poslankyne tejto hnedej koalície dopredu vedeli, že prekračujú hranicu a umožňujú ďalšiu legitimizáciu fašistov, okrem tej, čo predviedol Matovič rokovaním s nimi,” vyhlásil Šimečka.

Progresívne Slovensko balíček odmieta od začiatku, poukazujú najmä na jeho neadresnosť a spôsob, akým bol prijatý, považujú za znásilnenie legislatívneho procesu. „Megalomanský nápad Igora Matoviča zatne do štátneho rozpočtu sekeru vo výške 1,2 miliardy. Bude veľmi ťažké ju niekedy vytiahnuť. Tento populizmus ničí spoločnosť podobne ako korupcia, deformuje verejnú debatu a zaťažuje budúce generácie. Ohrozuje fungovanie žúp, miest a obcí a ponecháva väčšinu ľudí postihnutým zdražovaním vlastne bez pomoci,” upozorňuje predseda PS.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Prezidentka Čaputová avizovala, že v prípade prehlasovania jej veta dá zákon preskúmať Ústavnému súdu. V hnutí vidia nádej, že tam bude zákon pozastavený. “Fungujúce inštitúcie a trvanie na dodržiavaní pravidiel sú posledná brzda, ktorá môže zastaviť šialené a škodlivé nápady Igora Matoviča. Je najvyšší čas,” uzavrel Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Progresívni europoslanci Wiezik a Hojsík považujú hlasovanie NR SR za rozvrat základov ochrany životného prostredia a vylúčenie verejnosti z rozhodovania

Progresívne Slovensko vníma hlasovanie parlamentu za posledné dva dni ako rozvrat základov ochrany životného prostredia …

Consent choices