Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. PHOTO: © European Union 2021 - EC

Ukrajina a Moldavsko získali štatút kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ, Zelensky reaguje

Európska únia sa dohodla, že Ukrajine poskytne štatút kandidátskej krajiny na členstvo v bloku. Do pohybu sa tak dá proces, ktorý bude pravdepodobne trvať roky. Ukrajina o členstvo v EÚ požiadala necelý týždeň po tom, ako sa 24. februára stala terčom ruskej invázie.

Rozhodnutie lídrov 27 členských krajín Európskej únie udeliť Ukrajine štatút kandidáta na členstvo bolo pre blok nezvyčajne rýchle. Avšak vojna na Ukrajine a žiadosť Kyjiva o rýchlej posúdenie žiadosti predstavovali naliehavosť tejto otázky. EÚ udelila štatút kandidátskej krajiny na členstvo aj Moldavsku. Získanie členstva by však mohlo trvať roky alebo aj desaťročia. Oba štáty musia splniť celú škálu detailných ekonomických a politických podmienok, vrátane záväzku uplatňovania právneho štátu a ďalších demokratických princípov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil štvrtkové rozhodnutie Európskej rady udeliť Ukrajine štatút kandidáta na členstvo v Európskej únii. Zelenskyj uviedol, že to je „jedinečný a historický okamih“ vo vzťahoch medzi EÚ a Ukrajinou. Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba na mikroblogovacej sieti Twitter napísal: „Ukrajina zvíťazí. Európa zvíťazí.“ Informuje o tom portál cnn.com.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices