wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW.

M. Wiezik: Štát pri ochrane zdravia ľudí v okolí rieky Slaná zlyháva

Europoslanec Michal Wiezik (PS) a environmentalistka Tamara Stohlová (PS) upozorňujú na riziko ohrozenia zdravia ľudí pri ekologickej katastrofe na rieke Slaná. Rieku Slaná už štvrtý mesiac aj napriek zdanlivým riešeniam postihuje ekologická katastrofa, v dôsledku čoho riečna fauna utrpela nenahraditeľné škody. Ohrozená je podľa nich aj pitná voda v studniach v okolí rieky. Situácia je najzávažnejšia v obciach, kde chýba napojenie na vodovod. 

„Napriek tomu, že prvé výsledky analýzy vody boli alarmujúce a boli známe už 24. februára, máme dôvodné podozrenie, že zdravie ľudí žijúcich v okolí rieky bolo zo strany štátu zanedbané. Na ochrane zdravia štát nemôže šetriť, musí ho svojim občanom a občiankam vedieť garantovať. Preto dnes podávame pomocnú ruku a veríme, že toto podozrenie bude vyvrátené,“ hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS), ktorý v pondelok 27.6 v reakcii na nečinnosť štátu spoločne s environmentalistkou Tamarou Stohlovou (PS) realizoval komplexný odber vzoriek pitnej vody zo studní v okolitých obciach.

V súvislosti so znečistením rieky Slaná RÚVZ zabezpečil v apríli a máji kontrolu kvality vody len v dvadsiatich studniach v blízkosti rieky Slaná. „V troch vzorkách bolo dokonca zistené prekročenie limitných hodnôt. Napriek tomu nebola realizovaná analýza ďalších vzoriek zo studní v týchto rizikových oblastiach, ani poskytnuté informácie zo strany štátu. Je tiež nepochopiteľné, že vzorky boli analyzované iba v štyroch parametroch, neurobil sa rozbor na prítomnosť síranov, či zinku, ktoré boli nájdené vo vzorkách z rieky Slaná,“ zdôraznila environmentalistka Stohlová, ktorá sa envirozáťažiam venuje už dlhodobo. 

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

„Je pre nás nemysliteľné, že na Slovensku v 21. storočí ľudia stále žijú bez bezpečného napojenia na kontrolovaný verejný vodovod. Súkromné zdroje vody teraz navyše kontaminovala ekokatastrofa, ktorú spôsobil štát. Zdravé životné prostredie musí byť garantované obyvateľom za každých okolností. To najmenej, čo v tomto prípade štát musí urobiť, je sa o týchto obyvateľov postarať. To sa nestalo,“ dodáva Stohlová.

O mam

Odporúčame pozrieť

wiezik

Michal Wiezik: Voda v studniach v okolí znečistenej Slanej je nepitná, potvrdili to rozbory

Členovia strany Progresívne Slovensko (PS) upozorňujú na výsledky rozborov, podľa ktorých je voda v studniach …

Consent choices