plyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Všetky zásobníky zemného plynu by mali byť pred zimou naplnené na 80 % kapacity

Krajiny Európskej únie (EÚ) sa v pondelok dohodli, že všetky zásobníky zemného plynu v 27-člennom bloku by sa mali na zimu doplniť najmenej na 80 % kapacity, keďže sa pripravujú na možnosť, že Rusko ešte viac zníži dodávky tejto suroviny.

EÚ sa snaží obmedziť dovoz ruských energií, keďže Moskva pokračuje vo vojenskej agresii voči Ukrajine, a nájsť iné zdroje. Zákaz dovozu ruského uhlia začne platiť v auguste a v priebehu nasledujúcich ôsmich mesiacov bude postupne zavedené embargo na väčšinu ropy z Ruska.

Moskva medzitým prerušuje dodávky zemného plynu, paliva používaného na pohon tovární a výrobu elektriny, ktoré EÚ nezahrnula do svojich vlastných sankcií z obáv, že to vážne poškodí európske hospodárstvo. Pred vojnou únia získavala asi 40 % svojho zemného plynu z Ruska. Moskva obmedzila dodávky plynu do viacerých krajín EÚ vrátane veľkých importérov Nemecka a Talianska a prerušila dodávky iným členom, ako sú Poľsko a Fínsko.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

Rada EÚ prijala nariadenie o skladovaní plynu v pondelok po tom, čo Európska komisia v marci predložila tento návrh. Nariadenie tiež hovorí, že zásobníky plynu v EÚ budú musieť byť naplnené na 90 % kapacity pred zimou 2023/2024.

Niektorí členovia EÚ nemajú zásobníky, takže nariadenie stanovuje, že by mali skladovať 15 % svojej ročnej národnej spotreby plynu v iných členských krajinách.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices