Martin Klus, štátny tajomník MZVaEZ SR. PHOTO: screenshot video ©European Union 2022

M. Klus: Európska perspektíva je najdôležitejšou súčasťou „Marshallovho plánu“ pre Ukrajinu

„Pre Slovensko je najlepšou perspektívou pre obnovu nášho východného suseda šanca byť súčasťou európskeho spoločenstva. Preto minulotýždňové udelenie štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine vnímame nielen ako jasný signál, že počítame s európskou budúcnosťou Ukrajiny, ale aj s pomocou pri jej povojnovej rekonštrukcii. Ešte predtým, ako sa tak reálne stane, by sme ale Ukrajine a ďalším kandidátskym krajinám mali zároveň v maximálnej možnej miere sprístupniť jednotný trh EÚ, jej programy, ako napríklad Erasmus+, či poskytnúť im pozorovateľský štatút v európskych inštitúciách.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v pondelok, 27. júna 2022 v Bruseli, počas podujatia Brussels Forum. V diskusnom paneli s názvom „A Marshall Plan for Ukraine“ vystúpil štátny tajomník spolu s kongresmanom Spojených štátov amerických, členom a spolupredsedom Helsinskej komisie Stevenom Cohenom, prezidentkou Európskej banky pre obnovu a rozvoj Odile Renaud-Basso, či s členkou ukrajinského Národného programu reforiem Hannou Hopko.

Zároveň dodal, že Slovenská republika dlhodobo podporuje politiku rozširovania, čoho dôkazom nie je len podpora Ukrajiny, ale aj viac ako 400 implementovaných rozvojových projektov pre krajiny západného Balkánu za posledných desať rokov. „Obnova Ukrajiny bude finančne a politicky veľmi náročný proces, no už dnes je nevyhnutné o ňom hovoriť aj v súvislosti so zapojením agresora – Ruskej federácie, ktorý skôr alebo neskôr musí za svoje kriminálne aktivity niesť zodpovednosť,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

17. ročník Brussels Forum organizovaný German Marshall Fund Spojených štátov amerických mal, aj v kontexte osláv 75. výročia od prijatia Marshallovho plánu, motto: „Winning the Strategic Future – In the Spirit of the Marshall Plan“ (Vyhrať strategickú budúcnosť v duchu Marshallovho plánu). Konferencia je realizovaná aj s podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a predstavuje dôležitý príspevok ku komunikácii priorít a záujmov slovenskej zahraničnej politiky smerom k transatlantickej komunite.

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices