klima
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Členské krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších klimatických pravidlách

Členské krajiny Európskej únie (EÚ) dosiahli dohodu o prísnejších klimatických pravidlách, ktoré na nulu eliminujú emisie uhlíka novými autami do roku 2035. Náročné rokovania sa skončili v stredu skoro ráno. Ministri životného prostredia členských štátov EÚ sa zhodli na návrhu legislatívy, ktorej cieľom bude redukcia skleníkových plynov v únii do roku 2030 o najmenej 55 percent v porovnaní s rokom 1990. Pôvodný cieľ rátal s ich znížením o 40 percent. V prípade nových osobných áut a dodávkových vozidiel sa majú emisie oxidu uhličitého do roku 2035 zredukovať úplne. Fakticky to bude znamenať zákaz predaja áut s benzínovými a naftovými motormi na trhu EÚ.

„Rozhodnutie Rady o balíku legislatívnych návrhov Fitfor55 je veľkým krokom smerom k splneniu Zelenej dohody Európskej únie,“ povedal výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans po skončení zasadania ministrov životného prostredia.

Dohoda o piatich legislatívnych návrhoch, ktoré Európska komisia predložila vlani, otvára cestu pre záverečné vyjednávania s Európskym parlamentom. Europoslanci podporujú ambiciózne ciele. Konečné schválenie legislatívneho balíka si však teraz bude vyžadovať, aby parlament vyriešil rozdielne názory s vládami členských krajín v otázke rôznych detailov.

Viac..  Európsky parlament prijal zákon o obnove 20 % pevninských a morských oblastí EÚ

Celkovým cieľom Európskej únie je smerovať k dosiahnutiu klimatickej neutrality do roku 2050 a podnietiť iných veľkých znečisťovateľov, vrátane USA a Číny, aby nasledovali jej príklad.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

klima

Europarlament schválil dohodu na dosiahnutí klimatickej neutrality do roku 2050

Nový klimatický predpis EÚ zvyšuje cieľ redukcie emisií do roku 2030 zo 40% na aspoň …

Consent choices