Hajsel
Slovenský europoslanec Robert Hajšel. PHOTO: © 2020, European Union-EP.

Europoslanec Hajšel: Od dnes využívajte na dovolenke kvalitnejší roaming

Roaming vo vyššej kvalite a za ešte lepších podmienok vstupuje dnes  – v prvý deň prázdnin – do platnosti  vďaka revízii, ktorú v europarlamente vyrokoval slovenský europoslanec Robert Hajšel. Zlepšenie podmienok využívania mobilného telefónu v európskom zahraničí  a zvýšenie kvality služieb bolo hlavným cieľom legislatívneho boja, ktorý ako hlavný vyjednávač za sociálno-demokratickú frakciu europarlamentu viedol europoslanec Robert Hajšel. 

„Som veľmi rád, že sa okrem predĺženia voľného roamingu podarilo zabezpečiť pre ľudí už od začiatku letných prázdnin ešte výhodnejšie podmienky, garantovať vyššiu kvalitu pripojenia,“ povedal Hajšel, ktorému sa podarilo presadiť aj odstránenie rôznych nekalých a diskriminačných praktík naďalej uplatňovaných niektorými operátormi aj voči Slovákom v zahraničí.

Po dvoch rokoch obmedzeného cestovania teda môžu aj mnohí Slováci v lete bez obmedzení a obáv z vysokých faktúr za mobilné služby vycestovať do európskeho zahraničia. Hajšela obzvlášť teší, že sa novou dohodou podarilo odstrániť pretrvávajúce formy diskriminácie, s ktorými sa pri cestách doteraz stretávali aj Slováci, napríklad v podobe nižšej kvality pripojenia. „Dostal som množstvo listov a sťažností od našich občanov, ktorí mali počas dovolenky nižšiu kvalitu pripojenia ako cestujúci z inej krajiny, toto je absolútne neprijateľné a som rád, že vďaka môjmu tlaku je tomuto odteraz koniec,“ povedal Hajšel.

Viac..  Lexmann: Potrebujeme spoločný postup v oblasti hodnotenia rizík a pravidiel transparentnosti TikToku

Zákazník bude mať garantovaný aj  bezplatný prístup k núdzovým službám a dohoda tiež zaväzuje operátorov poskytovať potrebnú flexibilitu v prípade nepredvídateľných situácií akou bola pandémia koronavírusu.

Súčasťou nových pravidiel je aj postupné znižovanie veľkoobchodných cien, ktoré je nevyhnutným pri rastúcej spotrebe dát, nových technológiách a rozširujúcom sa 5G pokrytí. Hajšelovi a vyjednávaciemu tímu europarlamentu sa podarilo dosiahnuť dohodu na postupnom až dvojnásobnom znížení týchto sadzieb, čo privítajú najmä menší operátori, zvýši to konkurenciu a pozitívne to pocítia to koneční spotrebitelia na vyššom objeme ponúkaných dát v paušáloch.

Nové pravidlá zlepšia podmienky využívania mobilného telefónu v európskom zahraničí a umožnia všetkým aktérom, od regulátorov po operátorov reagovať na ďalší vývoj v telekomunikačnom sektore.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení medzi EÚ a …

Consent choices