baterie, priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ceny priemyselných výrobcov v rámci celej únie v máji medzimesačne vzrástli o 0,8 %

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v máji medzimesačne stúpli o 0,7 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa zvýšili o 0,8 percenta. Medziročne sa výrobné ceny v eurozóne v máji zvýšili o 36,3 percenta a v rámci celej EÚ o 36,4 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku však ceny priemyselných výrobcov medzimesačne klesli o 4,4 percenta. Bol to druhý najvýraznejší pokles v rámci členských štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii. Najviac medzimesačne výrobné ceny oslabili v Írsku (-19,4 %). Menej výrazne ako na Slovensku klesli v Holandsku (-0,8 %) a Bulharsku a Francúzsku (zhodne -0,1 %). Najvýraznejšie sa výrobné ceny medzimesačne zvýšili vo Fínsku (5,5 %), Estónsku (5,4 %) a v Litve (4,9 %).

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Medziročne sa ceny slovenských priemyselných výrobcov v máji zvýšili o 41,5 percenta. Výrobné ceny medziročne stúpli vo všetkých členských krajinách EÚ, z ktorých boli údaje dostupné. Najvýraznejšie vzrástli v Dánsku (59,8 %), Rumunsku (59,2 %) a v Estónsku (53,1 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices