jadrova elektraren
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovensko a ďalších deväť krajín EÚ bojujú za jadro

Desať krajín Európskej únie vrátane Slovensko stále bojuje za jadrovú energiu. Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík spolu so svojimi kolegami z Belgicka, Bulharska, Česka, Fínska, Francúzska, Maďarska, Litvy, Rumunska a Slovinska požadujú zahrnutie jadrovej energie do taxonómie EÚ. Podľa ministrov je to nevyhnutné na boj proti zmene klímy a na zvýšenie energetickej nezávislosti.

„Ak chce EÚ zostať na ceste k dekarbonizácii a zároveň zabezpečiť bezpečnosť dodávok, potrebujeme zmenu v postoji k jadrovej energii. Na uspokojenie energetických potrieb priemyslu a spoločnosti a na dosiahnutie cieľa EÚ v oblasti klimatickej neutrality do roku 2050 budú potrebné veľké objemy nízkouhlíkovej elektriny a nízkouhlíkového vodíka,“ uvádza sa vo vyhlásení, pod ktoré sa ministri podpísali.

Dopyt po elektrine sa podľa viacerých európskych štúdií počas nasledujúcich 30 rokov zdvojnásobí. „Je pritom dokázané, že klimatická neutralita a zaistenie bezpečnosti dodávok si budú vyžadovať investície vo výške 500 miliárd eur v nových zariadeniach na jadrovú energiu do roku 2050. Aby bolo možné odpovedať na túto výzvu, jadrová energia musí byť zahrnutá do politík Green Deal a REPowerEU Plan tak, ako to bolo modelované v európskej strategickej dlhodobej vízii Čistá planéta pre všetkých,“ zdôraznili ministri.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Slovenská vláda bude musieť zabojovať o investície do jadra

Európsky parlament vo svojom výbore pre energetiku a priemysel schválil tento týždeň reformu trhu s …

Consent choices