chorvatsko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci schválili vstup Chorvátska do eurozóny

Europoslanci v utorok zaujali kladné stanovisko k žiadosti Chorvátska stať sa od 1. januára 2023 členom eurozóny.

Parlament 539 hlasmi za, 45 proti a 48 sa hlasovania zdržalo, prijal uznesenie pripravené Siegfriedom Mureșanom (EPP, RO), v ktorom sa uvádza, že Chorvátsko spĺňa všetky kritériá na prijatie eura od 1. januára 2023. Uznesenie si takisto všíma, že vstup Chorvátska do eurozóny je prvým významným integračným aktom v rámci EÚ od vystúpenia Spojeného kráľovstva.

V uznesení sa tiež konštatuje, že Chorvátsko je na vstup do eurozóny pripravené napriek hospodárskym problémom spôsobeným pandémiou COVID-19, vysokou infláciou a ruskou vojnou na Ukrajine. Poslanci Európskeho parlamentu tiež podotýkajú, že Chorvátsko má už pri prijímaní eura vyššiu úroveň cenovej konvergencie s eurozónou ako niektoré členské štáty v čase, keď prijímali euro. Parlament však očakáva trvalé úsilie chorvátskej vlády o zabezpečenie ďalšej cenovej konvergencie a tiež to, že zavedenie eura nepovedie k umelému zvyšovaniu cien. Všetky informácie sú dostupné tu.

Vyhlásenia spravodajcov

Spravodajca Siegfried Mureșan (EPP, RO) po hlasovaní povedal: „Reformy, ktoré chorvátska vláda uskutočnila v posledných rokoch posilnili hospodárstvo a pripravili pôdu pre pristúpenie Chorvátska k spoločnej mene. Je zrejmé, že stať sa členom eura je správne rozhodnutie pre krajinu, jej podniky a občanov, ako aj rôznych odvetví jej hospodárstva, ako je napríklad cestovný ruch. To, že sa Chorvátsko stane 20. členom eurozóny, je dobré aj pre Európsku úniu: dokazuje to životaschopnosť a dôveru v našu spoločnú menu.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Predsedníčka pracovnej skupiny pre euro Margarida Marques (S&D, PT) uviedla: „Pristúpenie Chorvátska k jednotnej mene v roku 2023 je prvým významným prípadom integrácie EÚ od Brexitu a znamená ďalšie rozšírenie eura na Balkáne. Keď sú európske hodnoty na našich hraniciach spochybňované, je to jasný znak jednoty, ďalšej integrácie a príspevku k sile eura ako globálnej meny. Prijatie eura Chorvátskom ukazuje, že jednotná mena je stimulujúcim a spoľahlivým projektom, ktorý občanom zaručuje väčšiu bezpečnosť a stabilitu.

Ďalší postup

Stanovisko Parlamentu sa zašle členským štátom eurozóny, ktoré sú zodpovedné za konečné rozhodnutie o tom, či Chorvátsko prijme euro.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices