Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP. 2020

M. Beňová: Technologické giganty budú podliehať prísnejším pravidlám

Počas dnešného plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu sa uskutočnilo aj záverečné hlasovanie o novom akte o digitálnych službách a akte o digitálnych trhoch. Ide o dva kľúčové predpisy, ktorých cieľom je ochrana používateľov pred nelegálnym a škodlivým obsahom v online prostredí.

Rovnako zmenšujú možnosti pre zneužívanie neférových praktík zo strany technologických gigantov, ktorými je dnes ovládaný prakticky celý digitálny priestor,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová. Veľké firmy budú musieť konať transparentnejšie, budú podliehať prísnejšej kontrole a vedieť napríklad preukázať akým spôsobom zabraňujú šíreniu nenávistného či inak škodlivého obsahu.

Obmedzenie nekalých praktík pomôže pri presadzovaní sa malých a stredných podnikov na súčasnom digitálnom trhu,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu. Nová regulácia by tak mala prispieť k vytvoreniu podmienok na podporu rastu a posilnenie hospodárskej súťaže.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Zvyšuje sa aj miera ochrany spotrebiteľa. „Na jednej strane by na nás nemala neustále vyskakovať cielená reklama. Zároveň bude tiež jednoduchšie identifikovať a následne postihovať predajcov nezákonného či nebezpečného tovaru v online prostredí,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Nová éra ochrany spotrebiteľov je tu

Európsky parlament odhlasoval v záverečnom hlasovaní akt o digitálnych službách (DSA) a tiež akt o …

Consent choices