bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Európsky parlament schválil správu stáleho spravodajcu pre Srbsko Vladimíra Bilčíka

Európsky parlament v stredu schválil väčšinou 523 hlasov správu Vladimíra Bilčíka (SPOLU/EPP), ktorý je stálym spravodajcom Európskeho parlamentu pre Srbsko. Ide o dôležitý politický dokument, ktorý hodnotí pokrok Srbska na ceste do EÚ a načrtáva ďalší postup v prístupovom procese. 

Vladimír Bilčík bol vymenovaný za stáleho spravodajcu EP pre Srbsko pred troma rokmi. Srbsko v poslednom roku prešlo viacerými voľbami a je jedinou kandidátskou krajinou na západnom Balkáne, ktorá nepodporila sankcie EÚ voči Rusku. Výsledkom Bilčíkovej práce je správa, ktorá je prísnejšia ako tá, ktorá hodnotila roky 2019 a 2020: „Tón mojej správy je kritickejší. Srbsko sa musí sústrediť na zloženie parlamentnej väčšiny a vlády a začať pracovať na reformách, inak bude naďalej strácať čas a stáť na mieste. Odkazy v mojej správe sú jasné. Napriek tomu si myslím, že moja správa za rok 2021 stále ponúka konštruktívne posolstvá, pretože navrhuje cestu aj mapu, ktorou sa Srbsko môže pohnúť vpred v procese európskej integrácie,“ povedal Bilčík a dodal, že úspešná budúcnosť Srbska je európska, nie ruská a už vôbec nie nedemokratická. Bilčíka tiež teší, že Európska únia je v podpore rozšírenia EÚ o krajiny západného Balkánu čoraz aktívnejšia.
Bilčík konkretizoval hlavné body svojej správy nasledovne: „Ocenil som úspešné zavŕšenie medzistraníckeho dialógu, ktoré pomohlo dosiahnuť férovejšie podmienky predvolebnej kampane medzi srbskými politickými stranami. Dôležitá tiež bude podpora srbských politických špičiek pre samotné pristúpenie k EÚ, tak aby občania v Srbsku stáli za európskou cestou. Srbi musia robiť zásadné reformy v oblasti právneho štátu, fungovania spravodlivosti, v kvalite a slobode médií a demokracie ako takej. V kontexte ruskej agresie voči Ukrajine je o to dôležitejšie, aby sa najväčšia krajina v regióne postavila na správnu geopolitickú stranu,“ zhodnotil.
Európsky parlament každý rok hlasuje o správach o rozšírení EÚ, vrátane tej o Srbsku, ktorú vypracovávajú stáli spravodajcovia. Správa prijatá Európskym parlamentom je považovaná za oficiálnu pozíciu Európskeho parlamentu voči Srbsku. Pred hlasovaním Európskeho parlamentu správu prerokoval a schválil aj Výbor EP pre zahraničné veci (AFET).
Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices