europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Rozšírenie EÚ: Parlament hodnotí vývoj na západnom Balkáne

Parlament načrtol svoje hodnotenie politickej situácie v troch pristupujúcich krajinách: Bosna a Hercegovina, Kosovo a Srbsko.

Bosna a Hercegovina: ukončenie patovej politickej situácie a pokrok v reformách

Poslanci opätovne potvrdzujú svoju podporu euroatlantickej orientácii Bosny a Hercegoviny. Dôrazne však odsudzujú všetku nenávistnú rétoriku a rušivé kroky vrátane vystúpenia zo štátnych inštitúcií a marenia ich činnosti, najmä zo strany vedenia subjektu Republika srbská. Naliehavo vyzývajú všetkých politických aktérov, aby posilnili štátne inštitúcie a pokročili v práci na reformách súvisiacich s EÚ, najmä v oblasti právneho štátu.

Znenie uznesenia, ktoré bolo prijaté 479 hlasmi za, 81 proti a 75 sa zdržalo hlasovania, zdôrazňuje význam konania všeobecných volieb v Bosne a Hercegovine v roku 2022 podľa plánu, ako aj uplatnenia ich výsledkov. Poslanci vyzývajú na odstránenie všetkých foriem nerovnosti, diskriminácie a predsudkov vo volebnom procese a vyjadrujú poľutovanie nad nedostatkom politickej vôle prekonať patovú situáciu v rokovaniach o ústavných a volebných reformách, ktoré sa pred tohtoročnými voľbami nepodarilo presadiť. Poslanci v uznesení žiadajú všetkých politických aktérov v krajine, aby dodržiavali a vykonávali záväzky vyplývajúce z politickej dohody dosiahnutej v Bruseli 12. júna 2022, a vítajú výzvu Európskej rady adresovanú politickým predstaviteľom v Bosne a Hercegovine, aby dokončili volebnú a ústavnú reformu.

Vzhľadom na ruskú agresiu voči Ukrajine poslanci tiež vyzývajú Bosnu a Hercegovinu, aby uplatňovala sankcie EÚ, s ktorými sa stotožnila a varovali pred pretrvávajúcim záujmom Ruska o destabilizáciu Bosny a Hercegoviny.

„Po roku patovej politickej situácie a eskalácie separatistických hnutí je politická dohoda dosiahnutá v Bruseli 12. júna 2022 a najnovšie závery Rady, v ktorých sa vyhlasuje pripravenosť udeliť Bosne a Hercegovine štatút kandidátskej krajiny, silným znakom záväzku EÚ voči európskej a euroatlantickej budúcnosti krajiny. V našej správe sa tiež potvrdzuje, že Parlament podporuje európsku ambíciu občanov Bosny a Hercegoviny a zároveň poukazuje na hlavné výzvy, ktorým krajina stále čelí. Ide najmä o destabilizačné činnosti a blokovanie štátnych inštitúcií vedením Republiky srbskej, ktoré musia byť sankcionované, a patová situácia vo volebných a ústavných reformách,“ vyhlásil spravodajca Paulo Rangel (EPP, Portugalsko).

Kosovo: Poslanci EP vyzývajú na urýchlené prijatie bezvízového režimu s EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu pochválili zvýšenú politickú stabilitu krajiny a jej pevný záväzok k európskej budúcnosti a opätovne vyzvali členské štáty EÚ, aby urýchlene pristúpili k prijatiu bezvízového režimu pre občanov Kosova. Akékoľvek ďalšie oneskorenia by oslabili dôveryhodnosť a reputáciu EÚ ako spoľahlivého partnera.

V uznesení, ktoré bolo prijaté 469 hlasmi za, 96 proti a 72 sa zdržalo hlasovania, sa opätovne potvrdzuje jednoznačná podpora Parlamentu dialógu medzi Belehradom a Prištinou, ktorý sprostredkúva EÚ, a opätovne sa zdôrazňuje význam dosiahnutia komplexnej, právne záväznej dohody o normalizácii vzťahov, ktorá má zásadný význam pre Srbsko a Kosovo, aby pokročili na ich európskej ceste a prispeli k regionálnej stabilite a prosperite.

Poslanci vítajú súlad Kosova s EÚ, pokiaľ ide o sankcie voči Rusku a jeho silnú solidaritu s Ukrajinou, a zároveň zdôrazňujú, že nezávislosť Kosova je nezvratná, a vyzývajú krajiny EÚ, ktoré túto krajinu ešte neuznali, aby tak okamžite urobili.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

„Dnešné hlasovanie poukazuje na silný záväzok Parlamentu k integrácii Kosova do EÚ a poskytuje usmernenia o tom, ako zabezpečiť implementáciu noriem EÚ. Kosovo neustále preukazuje svoj záväzok napredovať v reformách súvisiacich s EÚ a je veľmi spoľahlivým partnerom hlboko zakotveným v európskej a transatlantickej spolupráci. EÚ, žiaľ, nesplnila svoj sľub, že občanom Kosova poskytne dlho odkladané bezvízové cestovanie. Dúfam, že to bude posledná správa, v ktorej sa spomína tento neúspech. V tejto súvislosti by som sa chcela vyzvať priamo Francúzsko a Holandsko – nastal čas na prijatie rozhodnutia o liberalizácii vízového režimu“, uviedla spravodajkyňa Viola von Cramon-Taubadel (Zelení/EFA, Nemecko).

Srbsko: nasmerovať krajinu späť na cestu integrácie do EÚ

Parlament víta skutočnosť, že členstvo v EÚ je naďalej strategickým cieľom Srbska, pričom vyjadruje poľutovanie nad nedostatočným pokrokom a dokonca zhoršením situácie v otázkach, ktoré majú zásadný význam pre pristúpenie k EÚ. Poslanci, ktorí obhajujú návrat k pluralitnejšiemu parlamentu po voľbách v Srbsku 3. apríla 2022, vyzývajú na dosiahnutie pokroku v oblasti právneho štátu, základných práv, slobody prejavu, posilňovania plurality médií a normalizácie vzťahov s Kosovom.

Uznesenie prijaté 523 hlasmi za, 78 proti a 34 sa zdržalo hlasovania, vyjadruje hlboké poľutovanie nad tým, že Srbsko po invázii Ruska na Ukrajinu nepristúpilo k sankciám EÚ, a vyzýva novozvolené orgány, aby tak v krátkom čase urobili. Poslanci vyjadrujú znepokojenie nad šírením dezinformácií a vyzývajú srbské orgány a Európsku komisiu, aby bojovali proti dezinformáciám, ruskej propagande a iným hybridným hrozbám na západnom Balkáne.

„Po voľbách v apríli 2022 a ruskej agresii existuje presvedčenie, že naši partneri v Srbsku musia rozhodne napredovať na svojej európskej ceste. Naša správa fakticky odráža komplexnú politickú realitu v Srbsku a nabáda všetky proeurópske sily v krajine, aby sa v plnej miere zamerali na pokrok v reformách právneho štátu, na dialóg medzi Belehradom a Prištinou a na zosúladenie s medzinárodnými pozíciami EÚ. Je nám jasné, že na to, aby sa Srbsko priblížilo k EÚ, sa dá urobiť oveľa viac. Som pripravený spolupracovať s novým vedením v Belehrade na európskej budúcnosti Srbska,“ uviedol spravodajca Vladimír Bilčík (EPP, Slovensko).

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka

Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu, ktorú vo štvrtok večer dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) …

Consent choices