hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík o rozhodnutí súdu: 15 rokov väzenia za marihuanu je neprípustné, potrebujeme zásadné zmeny

hojsíkTRNAVA – Na 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku v prospech štátu odsúdil Okresný súd v Trnave Josefa Š., ktorému našli v dome v Dolných Zeleniciach v okrese Hlohovec veľké množstvo marihuany. Súd zároveň konštatoval, že zníženie trestov za marihuanu, ktoré platí od 1. mája 2022, sa obžalovaného nijako netýka. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa proti nemu odvolal. Skupina priaznivcov označuje Josefa Š. za „konopného väzňa“. Na vyhlásenie rozsudku ich prišlo približne tridsať.

Súd pôvodne koncom minulého roku odsúdil Josefa Š. za drogovú trestnú činnosť na 20 rokov väzenia a prepadnutie majetku, Krajský súd v Trnave však tento rozsudok zrušil a vrátil vec na opätovné rozhodnutie prvostupňovému súdu. Prípad Josefa Š. uvádzali ako príklad drakonického trestu aktivisti aj politici, ktorí sa zasadzovali o zníženie trestov za marihuanu. Na vyhlásení rozsudku bol prítomný aj europoslanec Martin Hojsík, ktorému sa trest nepozdával. „Potrebujeme zásadné zmeny, potrebujeme dekriminalizovať marihuanu a riešiť veľkých drogových dílerov, ktorí tu robia reálne problémy,“ povedal Hojsík. Pýtal sa, čo je to za krajinu, v ktorej dostane pestovateľ konope 15 rokov natvrdo a prepadnutie majetku, ale skorumpovaný sudca, ako bol sudca Polka, dostane podmienku a pokutu 150-tisíc eur.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Josefovi Š. našli policajti NAKA začiatkom minulého roku pri prehliadke rodinného domu v Dolných Zeleniciach pri Hlohovci niekoľko kilogramov marihuany v škatuliach, vreckách, pohároch aj dózach. Celkovú hodnotu omamaných a psychotropných látok pôvodne vyčíslili na 183-tisíc eur, súd pred novým rozsudkom niektoré dôkazy vyradil a hodnotu látok tak znížil na 114-tisíc eur. Zo zaisteného materiálu bolo možné vyrobiť tisícky bežných jednorazových dávok.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices