skola
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Na pokrytie potrieb vysídlených ukrajinských detí v školách vyčlenia EÚ 2,9 milióna eur

Európska únia (EÚ) vyčlení 2,9 milióna eur z jej programu pre školy na pokrytie potrieb vysídlených ukrajinských detí v školách v bloku. Ako informuje Európska komisia na svojej webstránke, vyplýva to z uverejnenia nariadenia z 1. júna, ktoré požadovalo od členských štátov, aby prehodnotili svoje žiadosti o pomoc v rámci školského programu na nadchádzajúci školský rok, ktorý bude trvať od 1. augusta 2022 do 31. júla 2023.

Cieľom školského programu EÚ je podporovať zdravé stravovanie a vyváženú stravu prostredníctvom distribúcie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov školákom a zároveň poskytovať vzdelávacie programy o poľnohospodárstve a zdravých stravovacích návykoch. Celkový rozpočet programu je 220,8 milióna eur na školský rok, čo sa delí na národné prídely, ktoré stanovuje Komisia na základe požiadaviek členských štátov.

Členské štáty dostali výzvu na prehodnotenie svojich žiadostí vzhľadom na bezprecedentnú situáciu, ktorú vytvorila ruská invázia na Ukrajinu. V júni členské štáty predložili buď dodatočnú sumu, o ktorú v rámci programu žiadali, alebo sumu svojich národných prídelov, ktorá sa nepožadovala. Komisia následne rozhodla o nových prídeloch. Akékoľvek nevyužité sumy predložené členskými štátmi boli presmerované do krajín, ktoré prijímajú najvyšší počet ukrajinských detí.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices