Deti z rómskej osady počas návštevy delegácie Výboru Európskeho parlamentu pre regionálny rozvoj. PHOTO: FB Peter Pollák

Delegácia: Slovensko príkladne prijalo ukrajinských utečencov, musí však pridať v pomoci Rómom

Delegácia Výboru EP pre regionálny rozvoj od stredy hodnotila využívanie prostriedkov politiky súdržnosti na infraštruktúrne projekty zamerané na lepšie začlenenie Rómov a pomoc utečencom.

Pätica poslancov Európskeho parlamentu sa počas svojej trojdňovej pracovnej cesty v dňoch 13. – 15. júla stretla s predstaviteľmi Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vrátane podpredsedníčky vlády SR Veroniky Remišovej, so zástupcami Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity, s vedením Košického a Prešovského samosprávneho kraja, s predstaviteľmi miestnej samosprávy a s lokálnymi zástupcami orgánov zaoberajúcich sa riešením výziev spojených s migráciou.

Delegáciu pod vedením predsedu Výboru Európskeho parlamentu pre regionálny rozvoj (REGI) Younousa Omarjeeho (Ľavica, FR) zaujímali najmä investície do infraštruktúry financované z prostriedkov kohéznej politiky v regiónoch východného Slovenska, ktoré by mali prispieť k lepšiemu začleneniu príslušníkov rómskej menšiny a k pomoci utečencom.

Vyhlásenia vedúceho delegácie

Vedúci delegácie a predseda Výboru EP pre regionálny rozvoj Younous Omarjee (Ľavica, FR) na záver pracovnej cesty uviedol: „Na vlastné oči sme videli, aké zanedbávané sú niektoré rómske komunity na východe Slovenska. Je absolútne škandalózne, že európski občania v 21. storočí stále nemajú prístup k pitnej vode. Je hanbou Slovenska a hanbou Európy, že niektorí Rómovia prežívajú v stredovekých podmienkach. Zároveň sme sa počas našej pracovnej cesty na základe príkladného prijatia ukrajinských utečencov Slovenskom presvedčili, že ak existuje politická vôľa, riešenie sa nájde v akejkoľvek núdzovej situácii, a to napriek všetkým ťažkostiam s jeho uplatňovaním. Dúfame preto, že slovenské orgány sa s rovnakou vervou a rýchlosťou pustia do riešenia situácie marginalizovaných rómskych komunít. Inak bude Európsky parlament nútený prijať všetky nevyhnutné opatrenia.“

Vyhlásenie sprevádzajúceho poslanca

Poslanec Peter Pollák (EPP, SK), ktorý sprevádzal delegáciu na Slovensku, vyhlásil: „Je nemysliteľné, aby sme premrhali ďalšie programové obdobie z dôvodu, že obce či mestá sa nechcú zapájať do infraštrukturálnych projektov, ktoré by napomohli zlepšiť prístup k vode či kanalizácii pre marginalizované rómske komunity, ale nie len pre nich. EÚ zašla tak ďaleko, že pre starostov a primátorov ponúka nulovú spoluúčasť. To znamená, že nebudú mať s tým žiadne náklady, všetko bude hradené z EÚ fondov. Je to neuveriteľne ústretový krok. Avšak otázkou naďalej ostáva či to postačí k tomu, aby sme sa pohli z bodu mrazu a začali konať.“

Súvislosti

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Poslanci z Výboru pre regionálny rozvoj pricestovali 13. júla do Košíc, aby zhodnotili využívanie prostriedkov politiky súdržnosti na financovanie infraštruktúrnych projektov zameraných na lepšie začlenenie Rómov do spoločnosti a na pomoc utečencom prichádzajúcim na územie Slovenska z Ukrajiny. Súčasťou delegácie boli Younous Omarjee (Ľavica, FR)Constanze Krehl (S&D, DE)Monika Vana (Zelení/ EFA, AT)Andrey Novakov (EPP, BG) a Peter Pollák (EPP, SK).

Európsky parlament prijal v septembri 2020 nelegislatívne uznesenie, ktoré požaduje, aby mali Rómovia rovnaký prístup k bývaniu, vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti a zamestnanosti. Poslanci tiež vyzvali na posilnenie mechanizmov monitorovania a dohľadu pri projektoch zameraných na začleňovanie Rómov, ktoré sú financované z rozpočtov obcí, štátov či Európskej únie. Parlament v súčasnosti pracuje na ďalšom uznesení zameranom na situáciu marginalizovaných rómskych komunít žijúcich v osadách v EÚ – plénum by malo o konečnom znení nelegislatívneho textu hlasovať v septembri.

Parlament koncom marca uvoľnil núdzové prostriedky z azylového a kohézneho fondu na pomoc krajinám EÚ, ktoré prichýlili ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou na Ukrajine (išlo o tzv. Kohézne opatrenia na podporu utečencov v Európe, CARE). V apríli poslanci schválili prednostné čerpanie 3,4 miliardy eur z prostriedkov REACT-EU – pôvodne určených na zmiernenie následkov krízy spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 – pre štáty EÚ, ktoré poskytli útočisko utečencom z Ukrajiny. Podrobnejšie informácie o kohéznej podpore štátov EÚ, ktoré pomáhajú ľuďom utekajúcim pred ruskou inváziou na Ukrajine, nájdete tu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices