eurozona
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ekonomika eurozóny by mala v tomto roku vzrásť len o 2,6 %

Ekonomika eurozóny by podľa letnej prognózy, ktorú vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK), mala v tomto roku posilniť len o 2,6 percenta. Oproti predchádzajúcej predikcii tak EK svoju predpoveď zhoršila o 0,1 percentuálneho bodu. Ide o výrazné spomalenie hospodárskeho rastu menového bloku, ktorého ekonomika sa vlani zväčšila o 5,3 percenta.

Inflácia v eurozóne by v tomto roku podľa letnej prognózy EK mala v priemere byť na úrovni 7,6 percenta. Znamená to jej podstatné posilnenie, keďže predošlá predikcia rátala s tohtoročnou infláciou v bloku vo výške 6,1 percenta. „Ruská vojna proti Ukrajine naďalej vrhá veľký tieň na Európu a našu ekonomiku,“ povedal podpredseda EK Valdis Dombrovskis. „Riziká prognózy ekonomickej aktivity a inflácie veľmi závisia od vývoja vojny a osobitne od jej vplyvu na dodávky plynu do Európy,“ uviedla EK vo vyhlásení.

„Vzhľadom na to, že vývoj vojny a spoľahlivosť dodávok plynu sú neznáme, táto prognóza je poznačená vysokou neistotou,“ konštatoval eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Situáciu zhoršuje aj to, že najnovší rast počtu prípadov ochorenia COVID-19 spôsobuje novú nervozitu. „Možnosť, že obnovená pandémia v EÚ opäť prinesie narušenia ekonomiky, sa nedá vylúčiť,“ dodala EK.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Slovenský hrubý domáci produkt podľa letnej predpovede Európskej komisie v tomto roku posilní len o 1,9 percenta po vlaňajšom raste o 3 percentá. V budúcom roku by sa však hospodársky rast Slovenska mal zrýchliť na úroveň 2,7 percenta. EK zároveň prognózuje, že inflácia v krajine v tomto roku bude v priemere na úrovni 10,5 percenta po tom, ako vlani slovenské spotrebiteľské ceny stúpli len o 2,8 percenta. V budúcom roku by sa inflácia mala spomaliť na 8,2 percenta.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices