plynovod
PHOTO: European Union 2022, Ilustračné.

Únia pripravuje dohodu o každoročnom dovoze 20 miliárd metrov kubických plynu z Azerbajdžanu

Európska únia (EÚ) sa pripravuje na podpísanie dohody o dovoze zemného plynu s Azerbajdžanom. Cieľom kontraktu je znížiť závislosť od Ruska po prerušení dodávok do Európy. Referuje o tom web euobserver.com.

„Strategické partnerstvo“ medzi EÚ a Azerbajdžanom počíta s „dodávkou kaspického zemného plynu do Európskej únie a prípadne do krajín západného Balkánu s cieľom zvýšiť diverzifikáciu,“ uvádza sa v návrhu dohody, do ktorého mala možnosť nahliadnuť redakcia spomenutého webu.

Podľa návrhu by Azerbajdžan do roku 2027 mohol dodávať do EÚ najmenej 20 miliárd metrov kubických plynu ročne. To by si vyžiadalo „významné investície do rozšírenia siete plynovodov v južnom plynovodnom koridore“, ktoré však návrh dohody podrobne nevyčísľuje. Južný plynovodný koridor je sústava potrubí vedúca z Kaspického mora cez Turecko do juhovýchodnej Európy.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Predstavitelia EÚ odmietli povedať, kedy by mohla byť dohoda podpísaná. Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová však koncom tohto mesiaca cestuje do azerbajdžanskej metropoly Baku a predstavitelia oboch strán budú v utorok 19. júla rokovať v Bruseli.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices