nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: FB LĎN.

Ďuriš Nicholsonová: Odchádzam z Bruselu a modlím sa, aby sme na Slovensku nepotrebovali zdravotnú pomoc

Mám v rodine onkologicky chorých ľudí, ktorí sa pravidelne stretávajú s tým, že ich liečba je odsúvaná, lebo im ju nemá kto podať. Často pre nich nemajú lôžka a tak ich vo vážnom stave nemôžu hospitalizovať. Operácie život ohrozujúcich nálezov sú neustále odsuvané. A ja im neviem pomôcť.

Moja veľmi dobrá priateľka skončila nedávno na pohotovosti. Tam zhodnotili jej stav ako výnimočne vážny, vyžadujúci hospitalizáciu. Išlo o ojedinelé kožné ochorenie v kritickom štádiu. Zhrubnutá koža jej praskala do krvi na mnohých miestach a to na celom tele. V rukách nedokázala udržať už ani svoje novonarodené dieťa. Napriek tomu ju poslali domov – na jedinom možnom oddelení už nebolo voľné žiadne lôžko, v ostatných nemocniciach kožné zrušili. A ja som jej nevedela pomôcť.
Čítam o ľuďoch, ktorí sú veľmi vážne chorí a nevedia sa dostať k lekárovi. Zatvárajú oddelenia, zatvárajú nemocnice. Nemá im kto pomôcť.

Ako dlho už vieme o našom kolabujúcom zdravotníctve? Ako dlho už vieme o akútnom nedostatku sestier a zdravotníckeho personálu? Ako dlho vieme o absurdne vysokom priemernom veku sestier a ich akútne nízkych platoch?
Som v politike od roku 2010 a minimálne odvtedy počúvam to isté v pravidelných intervaloch. Teraz sedí krízový štáb na čele s

Matovičom a rokujú o tom, aby v zdravotníctve zvýšili platy. Nejde ani tak o záchranu ľudí v systéme, ako o pokus o záchranu Matovičových preferencií, lebo už všetci tušia, že voľby budú predčasne a vláda končí.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Kedy ale dôjde k systémovým zmenám v zdravotníctve?

O chvíľu odchádzam z Bruselu, kde zdravotníctvo funguje dokonale, na Slovensko. Aj s celou rodinou. A viete čo? Len sa modlím, aby sme neochoreli, aby sme nespadli z bicykla ja, manžel alebo Kubo. Modlím sa, aby sme na Slovensku nepotrebovali zdravotnú pomoc. Lebo máločo ma dnes desí tak, ako naše kolabujúce zdravotníctvo – demotivovaní lekári a sestry, ktoré melú z posledného.

Takéto absolútne zlyhanie štátu si nezaslúžia ani pracovníci v zdravotníctve, ani vy – pacienti. Kedykoľvek už tie voľby budú, želám Slovensku ministra zdravotníctva, ktorý bude mať politickú odvahu a finančné krytie na kompletnú reformu zdravotníctva!
Dovtedy sa držte mimo nemocníc, želám vám všetkým pevné zdravie!

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices