priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Priemysel Európskej únie v máji medzimesačne vzrástol

Priemyselná produkcia eurozóny podľa sezónne upravených údajov v máji medzimesačne vzrástla o 0,8 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšila o 0,6 percenta. Medziročne májová priemyselná výroba eurozóny posilnila o 1,6 percenta a v rámci celej EÚ stúpla o 2,7 percenta. Medzimesačný rast produkcie slovenského priemyslu bol silnejší ako priemer EÚ, keďže bol na úrovni 2,1 percenta. Medziročne však slovenský priemysel stúpol menej výrazne, a to o 1,1 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, priemysel v máji medzimesačne najviac vzrástol v Írsku (13,9 %), Grécku (2,6 %) a v Česku (2,4 %). Najvýraznejšie priemyselná výroba oproti aprílu klesla v Litve (-7,6 %), Holandsku (-3,3 %) a v Luxembursku (-2,9 %).

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Najsilnejší medziročný rast priemyselnej produkcie v máji evidovali v Bulharsku (20,2 %), Dánsku (17,2 %) a v Poľsku (12,5 %). Najviac priemysel oproti máju minulého roka klesol na Malte (-4,8 %), v Luxembursku (-2,1 %) a v Nemecku (-1,4 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices