Darcovstvo krvi. PHOTO: © European Union 2011 - EP

EK presadzuje prísnejšie pravidlá na zvýšenie bezpečnosti a kvality krvi, tkanív a buniek

Európska komisia navrhla nové pravidlá na výraznejšie zvýšenie bezpečnosti a kvality látok ľudského pôvodu. Ako referuje web výkonného orgánu Európskej únie (EÚ), je to ďalší krok v budovaní silnej európskej zdravotnej únie. „Vďaka tomuto návrhu sa občania budú môcť pri darovaní alebo prijímaní pre život dôležitých látok ľudského pôvodu – od krvi, cez tkanivá až po bunky, ale aj materské mlieko a mikroflóru – cítiť bezpečnejšie,“ uviedla Európska komisia.

„Milióny občanov EÚ potrebujú každoročne buď transfúziu krvi počas operácie či po nehode, alebo transplantáciu kostnej drene na liečbu leukémie či viacero cyklov mimotelového oplodnenia, ak sa chcú stať rodičmi. To je len niekoľko príkladov potvrdzujúcich význam týchto liečebných postupov,“ povedala eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová.

Viac..  V Európe bol vlani prijatý rekordný počet patentových prihlášok

Podľa nej sa takéto liečebné postupy stali neodmysliteľnou súčasťou systémov zdravotnej starostlivosti v celej EÚ. „Prísnejšie pravidlá, ktoré dnes navrhujeme, preto zaručia našim občanom istotu vysokej úrovne noriem kvality a bezpečnosti týchto životudôležitých výrobkov, či už ide o onkologickú starostlivosť alebo naliehavú operáciu,“ dodala cyperská politička.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices