chemicke zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia podporí spoločné nákupy vojenského materiálu sumou 500 miliónov eur

Európska komisia (EK) v utorok predložila návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady na posilnenie európskeho obranného priemyslu v rokoch 2022 až 2024 prostredníctvom spoločného obstarávania. EK o tom informovala na svojej internetovej stránke a konštatovala, že tak plní svoj záväzok zriadiť krátkodobý nástroj EÚ na posilnenie európskych obranných kapacít.

Cieľom nového nástroja je riešiť najnaliehavejšie a najdôležitejšie potreby v oblasti vojenských produktov, ktoré vyplývajú z agresie Ruska proti Ukrajine. EK navrhuje vyčleniť na tento nástroj 500 miliónov eur z rozpočtu EÚ na roky 2022 až 2024. „Tento nástroj bude členské štáty motivovať, aby v duchu solidarity spoločne zadávali verejné zákazky, a všetkým členským štátom uľahčí prístup k naliehavo potrebným vojenským produktom,“ uviedla EK.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

„Členské krajiny podnikli odvážne kroky dodaním naliehavo potrebného obranného materiálu Ukrajine. V rovnakom duchu solidarity im EÚ pomôže doplniť tieto zásoby stimulovaním spoločného obstarávania, čo umožní európskemu obrannému priemyslu lepšie reagovať na tieto naliehavé potreby,“ uviedla výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices