bioplyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Portugalsko a Španielsko nesúhlasia s plánom Európskej komisie, nechcú znižovať spotrebu plynu

Portugalsku a Španielsku sa nepozdáva plán Európskej únie (EÚ) pre prípad odstávky ruského plynu. Únia chce mať poistku pre prípad, že akékoľvek ruské prerušenie dodávok zemného plynu do únie zásadne nenaruší priemysel a nespôsobí ďalšie ochladenie v európskych domácnostiach počas budúcej zimy. Referuje o tom nemecký web spiegel.de.

Portugalský minister energetiky Joao Galamba však uviedol, že jeho krajina je „kategoricky proti“ neprimeranému a neudržateľnému návrhu EÚ. Návrh podľa neho nezohľadňuje špeciálne potreby hydroenergetických zariadení Španielska a Portugalska. V dôsledku súčasného sucha sú obe krajiny nútené vyrábať viac elektriny z plynových elektrární.

Španielska ministerka energetiky Teresa Riberová tiež povedala, že nechce spotrebiteľom diktovať limity spotreby plynu. „Nepredstavíme zákon, ktorý by diktoval teplotu termostatov v bytoch,“ povedala.

Európska komisia navrhuje, aby členské štáty v období od 1. augusta 2022 do 31. marca 2023 znížili spotrebu plynu o 15 %. Výkonný orgán EÚ taktiež požiadal o právomoc zaviesť povinné zníženie spotreby plynu v prípade celoeurópskeho varovania, keď bude existovať značné riziko vážneho nedostatku plynu alebo výnimočne vysokého dopytu po plyne, čo by malo za následok výrazné zhoršenie situáciu v dodávkach plynu.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices