L. D. Nicholsonova v romskych osadach. PHOTO: FB L. D. Nicholsonova

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Europoslanci si opäť pozreli hrôzu v rómskych osadách

Kolegovia z EP opäť navštívili rómske osady na Slovensku. Tentoraz prišli poslanci z Výboru pre regionálny rozvoj, ktorí majú v kompetencii predovšetkým Fond Regionálneho Rozvoja. To je ten, ktorý patrí pod Remišovú a je najhoršie čerpaným fondom EÚ.

Takže, kolegovia boli opäť priamo vo východoslovenských osadách a opäť sa pozerali na tony toxických skládok, na zúbožené deti, ktoré segregujeme v špeciálnych školách. Videli tony hlúpych byrokratických nezmyslov, ktoré nám nedovolia čerpať eurofondy, všadeprítomný rasizmus a absolútne nulovú politickú vôľu riešiť túto situáciu.

No vidíte. Nie som sama, kto dospel k záveru, že situácia v rómskych osadách na Slovensku je neakceptovateľná v 21. storočí v členskom štáte EÚ. Môj veľmi dobrý kolega a šéf výboru pre regionálny rozvoj Younous Omarjee vraví, že čerpanie eurofondov na Slovensku je obrovská hanba. Tvrdí, že pri stretnutiach s ním sa vládni predstavitelia aj lokálni politici len smiešne vykrúcali a vyhovárali, keď sa ich pýtal, prečo neinvestujú eurofondy do osád. Keď sa Veronike Remišovej zdá, že som príliš drzá, keď pomenúvam pravdivo neschopnosť vlády čerpať fond EÚ a obhajuje svoju nevinnosť v súvislosti s rómskymi osadami, nech si vypočuje kolegu Omarjeeho. On natvrdo sľubuje, že ak neurobíme v osadách pokrok, vyzve Európsku komisiu, aby prevzala priame riadenie fondov na Slovensku.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Ale ako môžeme chcieť od politikov, aby začali riešiť situáciu v osadách? Veď sa ani nevieme vyrovnať s vlastnou históriou. Pozrite si smutný článok o nás na BBC. Píše sa v ňom o názve ulice po vojnovom zločincovi Jozefovi Tisovi, ktorý lokálni varínski poslanci odmietli zmeniť. Je to medzinárodná hanba pre našu krajinu, ktorá sa tak ako neprebudení poslanci z Varína stále nestihla vysporiadať so svojou fašistickou minulosťou. Viď Kotleba, Taraba a Uhrík v NRSR a v EP.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices