vakcina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska lieková agentúra odporučila vakcínu na prevenciu opičích kiahní

Európska lieková agentúra (EMA) odporučila vakcínu Imvanex na prevenciu opičích kiahní u dospelých. Vakcína Imvanex je v Európskej únii registrovaná od roku 2013 na prevenciu pravých kiahní. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Vakcína Imvanex obsahuje oslabenú formu živého modifikovaného vírusu príbuzného s vírusom pravých kiahní. Odporúčanie EMA využiť vakcínu Imvanex vychádza z výsledkov štúdií na zvieratách. Ako uvádza ŠÚKL, vedľajšie účinky lieku sú mierne až stredne závažné, na základe čoho príslušný výbor EMA uzavrel, že prínosy vakcíny prevyšujú jej riziká aj pri ochorení opičích kiahní. „Po podaní vakcíny imunitný systém rozozná vírus vo vakcíne ako cudzorodý a spustí výrobu protilátok. Keď následne očkovaný príde do kontaktu s podobnými vírusmi, protilátky spolu s inými komponentmi imunitného systému vírus usmrtia a ochránia očkovaného pred vypuknutím ochorenia,“ vysvetľuje ŠÚKL.

Opičie kiahne sú zriedkavým vírusovým ochorením, ktoré sa prejavuje podobnými príznakmi ako pravé kiahne. Medzi prvé príznaky patrí horúčka, bolesť hlavy a svalov a únava a opuch lymfatických uzlín. Jeden až tri dni po nástupe horúčky sa zvyčajne objavia vyrážky, najskôr na tvári a rozšíria sa aj iné časti tela, vrátane rúk a nôh. Ochorenie môže byť fatálne, aj keď má zväčša miernejší priebeh ako pravé kiahne. Na človeka sa prenáša zo zvierat, napríklad z hlodavcov a primátov, ale môže sa prenášať aj z človeka na človeka po úzkom kontakte. Súčasné prípady nákazy od mája 2022 sú prvými prípadmi mimo afrického kontinentu, ktoré nemajú žiadnu spojitosť s endemickými oblasťami vírusu.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices