zemny plyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Členské štáty EÚ sa dohodli na redukcii spotreby plynu počas zimy

V snahe zvýšiť bezpečnosť dodávok energií v Európskej únii (EÚ) dnes členské štáty dosiahli politickú dohodu na dobrovoľnom znížení spotreby zemného plynu o 15 % počas tejto zimy. Na svojej webstránke o tom informuje Rada EÚ.

Návrh podľa tlačovej správy obsahuje aj možnosť vyhlásenia únijného stavu pohotovosti, v rámci ktorého bude zníženie spotreby povinné. Dôvodom redukcie spotreby je snaha ušetriť dostatok plynu pred zimou a pripraviť sa na možné narušenia dodávok z Ruska, ktoré neustále využíva dodávky energií ako zbraň.

EÚ je zjednotená a solidárna. Dnešné rozhodnutie jasne ukázalo, že členské štáty sa sebaisto postavia zoči-voči ruským pokusom o rozdelenie EÚ využívaním dodávok energií ako zbrane. Prijatie návrhu na redukciu spotreby plynu v rekordnom čase nepochybne posilnilo našu spoločnú energetickú bezpečnosť. Šetrenie plynu teraz zvýši našu pripravenosť. Zima bude pre občanov a priemysel EÚ omnoho lacnejšia a jednoduchšia,“ komentoval dohodu český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Členské štáty súhlasili, že od 1. augusta 2022 do 31. marca 2023 znížia, s využitím vlastných opatrení, svoju priemernú spotrebu z posledných piatich rokov o 15 %. I keď všetky krajiny sa budú snažiť o splnenie redukcií, Rada určila isté výnimky a možnosti o požiadanie o zníženie povinného cieľa, v snahe reagovať na konkrétne situácie jednotlivých členských štátov a zabezpečiť, že redukcie budú efektívne pri zvyšovaní bezpečnosti dodávok v EÚ.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať …

Consent choices