Martin Klus, štátny tajomník MZVaEZ SR. PHOTO: MZV SR

M. Klus: Slovenská republika má aj po brexite záujem o spoluprácu a partnerstvo so Spojeným kráľovstvom

„Slovenská republika má veľký záujem o posilnenie bilaterálnej spolupráce a strategického partnerstva so Spojeným kráľovstvom, a to vo všetkých oblastiach spoločného záujmu vrátane zahraničnej politiky, bezpečnosti a obrany, obchodu, vzdelávania či kultúry. Osobitný priestor na rozvoj spolupráce vidíme v zdieľaní tzv. know-how v oblasti boja s hybridnými hrozbami a dezinformáciami. Vnímame, že Briti si vďaka svojim nedávnym skúsenostiam plne uvedomujú nebezpečenstvo spojené s týmto typom hrozieb, rozumejú napätiu v strednej a východnej Európe spôsobenému ruskou agresiou a chcú nám byť preto ako západný spojenec nápomocní v posilňovaní obrany a odolnosti.“
Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v pondelok, 25. júla 2022 v Bratislave, po stretnutí s Grahamom Stuartom, štátnym tajomníkom pre Európu Ministerstva zahraničných vecí, Commonwealthu a rozvoja Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. „Ruská agresia voči Ukrajine a nové bezpečnostné aj ekonomické výzvy ešte viac zvýraznili význam strategického partnerstva Slovenska so Spojeným kráľovstvom,“ uviedol štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.
Partneri ocenili vysokú úroveň bilaterálnych vzťahov a spolupráce medzi oboma krajinami vo viacerých oblastiach. Zhodne privítali napredujúci proces rozšírenia Severoatlantickej aliancie (NATO) o Fínsko a Švédsko a vyjadrili plnú podporu Ukrajine. Britský štátny tajomník G. Stuart osobitne ocenil doterajšiu politickú, vojenskú aj humanitárnu pomoc Slovenska určenú pre Ukrajinu a zaujímal sa o to, ako sa vláda SR snaží riešiť súčasné výzvy spojené s energetickou krízou.
„Informoval som partnera, že v záujme zlepšenia našej energetickej bezpečnosti podnikáme viaceré kroky, aby sme sa jednak zbavili závislosti od ruských energetických nosičov a súčasne nepoľavili v plnení záväzkov v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov. Prispôsobiť naše technológie a preorientovať sa na západné zdroje bude chvíľu trvať, no inej cesty niet. V budúcnosti nám aj v tomto môžu byť nápomocné aj početné britské investície na Slovensku,“ uviedol Martin Klus.
V súvislosti s témou pobrexitovej spolupráce medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom, najmä v kontexte tzv. severoírskeho protokolu, sa partneri zhodli na potrebe zachovania otvoreného dialógu a priestoru na ďalšie rokovania s cieľom vyhnúť sa akémukoľvek ohrozeniu mieru na ostrove Írsko. Štátny tajomník rezortu diplomacie SR M. Klus zároveň pripomenul dôležitosť početnej komunity občanov SR žijúcich v Spojenom kráľovstve, ako aj Britov na Slovensku, pre rozvoj našich vzťahov. Potenciál vidí nielen v obchodnej sfére, ale napríklad aj v kultúrnej či vedecko-výskumnej oblasti.
Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices