Kyriakides
Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakides. PHOTO: © European Union.

Eurokomisárka pre zdravie vyzýva na posilnenú reakciu na opičie kiahne

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová vyzýva vlády členských štátov Európskej únie (EÚ), aby posilnili svoje úsilie pri potláčaní epidémie opičích kiahní v regióne, ktorý je podľa nej „epicentrom zaznamenaných prípadov“. V liste ministrom zdravotníctva európskej dvadsaťsedmičky, ktorý získala agentúra AP, politička vyzýva na „posilnenú, zosúladenú a koordinovanú akciu“. Nie je čas na nečinnosť, uviedla Kyriakidesová s tým, že je potrebné spolupracovať na tom, aby sa ochorenie dostalo pod kontrolu.

Kyriakidesová povedala, že medzi priority bloku v tejto fáze musí patriť zintenzívnenie identifikácie a hlásenia prípadov a zabránenie šíreniu infekcie. Európska komisia zabezpečila kúpu 160-tisíc dávok vakcín a podľa eurokomisárky sú tiež v príprave dva spoločné postupy obstarávania na nákup ďalších vakcín a antivírusového lieku Tecovirimat.

Opičie kiahne sa už desaťročia bežne objavujú v strednej a západnej Afrike, ale až do predminulého mesiaca nebolo známe, že by toto ochorenie spôsobilo výrazné šírenie vo viacerých krajinách súčasne a zahŕňalo ľudí bez cestovateľských spojení s kontinentom. Podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) od mája zo 74 krajín hlásia viac ako 16-tisíc prípadov opičích kiahní. Úmrtia zatiaľ evidujú len v Afrike, kde sa šíri nebezpečnejší variant vírusu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti s opičími kiahňami vyhlásila stav globálneho ohrozenia.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Odborníčka WHO na opičie kiahne Rosamund Lewisová uviedla, že 99 percent prípadov mimo Afriky sú muži a z nich 98 percent zahŕňa mužov, ktorí mali pohlavný styk s mužmi. Kyriakidesová vyzvala ministrov EÚ, aby zintenzívnili komunikáciu s rizikovými skupinami v oblasti verejného rizika, upozornila však, že konkrétna skupina mužov, ktorí majú sex s mužmi, „by nemala byť cielená, prenasledovaná alebo marginalizovaná pre prepuknutie choroby“.

(SITA

O mam

Odporúčame pozrieť

lieky

Komisia zabezpečila liečebné dávky proti opičím kiahňam

Európska komisia v pondelok zabezpečila viac ako 10-tisíc liečebných cyklov lieku tecovirimat spoločnosti Meridian/SIGA na …

Consent choices