Vakcína. PHOTO: © European Union 2020

HERA podpísal s firmou GSK zmluvu o spoločnom obstarávaní vakcíny proti pandemickej chrípke

Európska komisia (EK) prostredníctvom svojho Úradu Európskej únie pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) vo štvrtok podpísala s farmaceutickou spoločnosťou GSK rámcovú zmluvu o spoločnom obstarávaní vakcíny Adjupanrix proti pandemickej chrípke. Informuje o tom na svojej webstránke s tým, že na zmluve sa zúčastňuje 12 členských štátov a ďalšie krajiny zapojené do spoločného obstarávania. V prípade potreby môžu na základe toho kúpiť až 85 miliónov dávok vakcíny.

Pandemická chrípka môže byť celosvetovou epidémiou spôsobenou novým chrípkovým kmeňom, voči ktorému má ľudská populácia len malú alebo žiadnu imunitu. EK pripomína, že je síce ťažké pandémiu chrípky predpovedať, ale dôležité je, aby sme boli pripravení.

„V núdzovej zdravotnej situácii je pripravenosť kľúčová. Pandémia COVID-19 to bezpochyby ukázala. Dnes sme prostredníctvom nášho Úradu pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie zabezpečili až 85 miliónov dávok vakcín proti chrípke, aby sme ochránili našich občanov, ak by takáto núdzová situácia nastala v budúcnosti. Toto je skutočná európska zdravotná únia v praxi,“ vyjadrila sa v súvislosti so zmluvou eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices