kladivko, sud
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Všeobecný súd EÚ potvrdil zákaz vysielania pre Russia Today

Všeobecný súd Európskej únie (EÚ) potvrdil celoeurópsky zákaz pre ruský štátny televízny kanál RT, ktorý čelí obvineniam z šírenia kremeľskej politickej agendy, dezinformačných kampaní a vytvárania podpory pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Informuje o tom portál Euronews.

Sudcovia argumentovali, že vzhľadom na významnú rolu, ktorú v moderných spoločnostiach zohrávajú audiovizuálne médiá, môže „rozsiahla“ operácia v prospech vojny legálne spadať pod sankčný režim EÚ bez toho, aby bola spochybnená sloboda médií „Výnimočný kontext a extrémna naliehavosť“ vojny oprávňujú rýchle zavedenie reštriktívnych opatrení a neporušili právo RT vyjadriť sa, uviedli tiež.

V stredajšom rozhodnutí súd zároveň konštatoval, že sú „konkrétne, presné a konzistentné dôkazy“, ktoré môžu potvrdiť, že dezinformačné kampane RT predstavujú „významné a priame ohrozenie“ verejného poriadku a bezpečnosti EÚ. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii označil rozhodnutie súdu za útok na slobodu prejavu a dodal, že Rusko bude pokračovať v tlaku na západné médiá pracujúce v krajine.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europarlament prijal zakaz greenwashingu a zavádzajúcich informácií o výrobkoch

Európsky parlament schválil smernicu, ktorá zlepší označovanie výrobkov a zakáže používanie environmentálne klamlivých tvrdení. Cieľom …

Consent choices