poziar
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ posiela pomoc na boj proti lesným požiarom na česko-nemeckej hranici

Európska únia urýchlene zmobilizovala dve hasičské lietadlá a dva vrtuľníky do Česka, kde na severe krajiny horí rozsiahly lesný požiar. Na základe žiadosti o pomoc Poľsko a Slovensko nasadili v krajine po jednom vrtuľníku. EÚ mobilizuje 2 hasičské lietadlá zo svojej flotily rescEU, ktoré sú umiestnené v Taliansku. Od dnešného dňa budú pôsobiť v Česku.

Pri tejto príležitosti sa vyjadril európsky komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič: „Toto leto čelíme veľmi intenzívnym lesným požiarom – aktívnym v celom Stredomorí a v samotnom strede nášho kontinentu. V boji proti požiarom, ktoré pustošia národný park na severe Česka susediaci s Nemeckom, je naša Únia plne solidárna, aby čelila ničivým požiarom. Pomoc z Poľska a Slovenska už dorazila, rovnako ako dve hasičské lietadlá EÚ z Talianska, ktoré sú súčasťou flotily rescEU. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na zabezpečení takejto rýchlej mobilizácie pomoci.“

Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie je v úzkom kontakte s českými aj nemeckými orgánmi, aby podporilo koordináciu hasičských operácií v oblasti, a do Prahy vyslalo styčného dôstojníka, ktorý bude podporovať prichádzajúcu pomoc EÚ. Okrem toho Nemecko aktivovalo satelit EÚ Copernicus, ktorý zhromažďuje údaje dôležité pre prvú pomoc o spálených oblastiach.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

Súvislosti

EÚ zabezpečuje koordinovaný prístup k prevencii, príprave a reakcii na lesné požiare. Ak rozsah lesného požiaru prevyšuje možnosti reakcie krajiny, môže požiadať o pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ. Po aktivácii Koordinačné centrum EÚ pre reakciu na núdzové situácie koordinuje a financuje pomoc, ktorú poskytujú členské štáty EÚ a ďalších šesť zúčastnených štátov. Ak si mimoriadna udalosť vyžaduje ďalšiu pomoc, Komisia aktivuje svoju hasičskú flotilu rescEU, aby čelila katastrofám v Európe. Satelitná služba EÚ pre núdzové mapovanie Copernicus dopĺňa operácie podrobnými informáciami z vesmíru.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ukrajina

EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Komisia  oznámila počiatočnú humanitárnu pomoc vo výške 83 miliónov eur na podporu ľudí postihnutých vojnou …

Consent choices