pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: FB PP.

Peter Pollák: STOP byrokratickému kolotoču, dobrá správa pre rodičov

💚 Noví rodičia si budú pokojne užívať spoločné chvíle šťastia a na behanie po úradoch môžu zabudnúť. Matrika, zdravotná poisťovňa, či úrad práce, štát to už konečne vybaví za vás.

👍 Matrika vystaví rodný list, ktorý odošle poštou na adresu matky, dieťa je automaticky prihlásené do zdravotnej poisťovne matky a netreba žiadať ani o príspevok pri narodení dieťaťa, ten dostane matka rovno na svoj účet.

✅ Reálne zlepšenie služieb štátu pre občana. Ten sa už nemusí starať o to, čo od neho štát potrebuje, ale štát mu naopak ponúka svoje služby a vybavuje za neho a to sme ešte len na začiatku.

Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. 

Rodičia pri narodení dieťaťa nemusia chodiť po úradoch, umožňuje to elektronizácia prvej životnej situácie

Získanie rodného listu či príspevku pri narodení dieťaťa už nemusia rodičia vybavovať osobne na úradoch. Napríklad, príspevok im poskytne štát proaktívne, úrady si vymenia medzi sebou údaje a rodičia dostanú peniaze na účet. Umožňuje to zavedenie elektronizácie prvej z viacerých životných situácií ľudí, táto nová služba má odľahčiť otcov a mamy od doterajšej zbytočnej byrokracie po narodení potomka. Štát bude v rámci digitalizácie poskytovať obyvateľom postupne ďalšie služby online bez potreby návštevy úradov aj v iných životných situáciách.

Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) v pondelok informovala, že narodenie dieťaťa je najkomplexnejšia životná situácia, vyžadovala si koordináciu a spoluprácu štyroch rezortov. „Doteraz pri narodení dieťaťa rodič musel absolvovať administratívny maratón, musel vyplniť desiatky strán tlačív. Vďaka novej službe rodičia nemusia toľko behať po úradoch,“ povedala vicepremiérka na tlačovej besede. Po narodení dieťaťa museli rodičia vyplniť viac ako dvadsať strán tlačív, zájsť na matriku, do zdravotnej poisťovne a na úrad práce a získať potvrdenia od troch lekárov.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Podľa Remišovej postupne bude štát odstraňovať byrokraciu a automatizovať ďalšie procesy. „Životné situácie napríklad pri kúpe motorového vozidla, pri kúpe nehnuteľnosti na bývanie alebo pre ľudí, ktorí si hľadajú zamestnanie. Postupne v prvej fáze zautomatizujeme až šestnásť životných situácií,“ priblížila. Úloha štátu je podľa vicepremiérky poskytovať kvalitné, fungujúce služby občanom.

Štát v súčasnosti úplne mení prístup k občanovi, podľa vicepremiérky doteraz hral úlohu mŕtveho chrobáka a nechal občana, aby si všetko vybavoval sám. „Nový prístup, ktorý momentálne zavádzame, je, že ak sa občan ocitne v nejakej situácii, štát všetko vybaví zaňho. Je to zložitejší prístup, vyžaduje si to obrovskú koordináciu medzi rezortami, ale to je presne to, na čo má informatizácia v štáte slúžiť,“ dodala Remišová.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices