obchod
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Maloobchod EÚ v júni medzimesačne klesol o 1,3 % a medziročne o 2,8 %

Tržby maloobchodu v eurozóne podľa sezónne upravených údajov v júni medzimesačne klesli o 1,2 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa zmenšili o 1,3 percenta. Medziročne maloobchod eurozóny klesol o 3,7 percenta a maloobchod celej EÚ oslabil o 2,8 percenta. Na Slovensku maloobchodné tržby medzimesačne klesli výraznejšie ako priemer EÚ, a to o 2,1 percenta, ale medziročne o 1,5 percenta stúpli. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačne v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchodné tržby v júni najvýraznejšie klesli v Dánsku (-3,8 %), Holandsku (-3,4 %) a v Estónsku (-2,4 %). Medzimesačný rast maloobchodných tržieb evidovali v Írsku a na Malte (zhodne 0,5 %), vo Fínsku (0,3 %) a v Rakúsku (0,2 %).

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Medziročne maloobchod najviac klesol v Dánsku (-9,5 %), Nemecku a Írsku (zhodne -8,8 %) a v Holandsku (-6,1 %). Najviac júnový maloobchod v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka vzrástol v Slovinsku (22,1 %), v Poľsku (9,3 %) a na Cypre (8,4 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

obchod

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári 2024 v medzimesačnom …

Consent choices