rokovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Irán, Spojené štáty a EÚ posielajú do Viedne zástupcov na rokovania o iránskej jadrovej dohode

Irán, Spojené štáty a Európska únia (EÚ) v stredu oznámili, že pošlú do Viedne svojich zástupcov v snahe obnoviť rokovania o iránskej jadrovej dohode. Podľa agentúry AP nebolo hneď jasné, či sa na nečakanom stretnutí zúčastnia aj ďalšie zmluvné strany dohody, ani to,či je nejaký pokrok po mesiacoch, čo rokovania stagnujú.

Zástupca EÚ Enrique Mora, ktorý predsedá rokovaniam, napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, že rozhovory sa zamerajú na najnovší návrh obnovenia dohody, zatiaľ čo Teherán oznámil, že do rakúskej metropoly vysiela svojho jadrového vyjednávača Aliho Bagheriho Kaniho. Špeciálny zástupca Spojených štátov pre Irán Rob Malley tiež na Twitteri uviedol, že sa chystá do Viedne.

Vyhliadky na obnovenie dohody sa v posledných mesiacoch zhoršili, keďže pretrvávajú viaceré problémové body, vrátane požiadavky Teheránu, aby Washington poskytol záruky, že už dohodu len tak nezruší a tiež, aby zrušil protiteroristické sankcie uvalené na iránske polovojenské Revolučné gardy.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Irán a svetové mocnosti v roku 2015 uzavreli dohodu, na základe ktorej Irán výrazne obmedzil obohacovanie uránu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií. Administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa však od nej v roku 2018 jednostranne odstúpila. Irán následne spustil pokročilejšie centrifúgy a zvyšuje zásoby obohateného uránu. Rokovania vo Viedni s cieľom zachrániť dohodu od apríla stagnujú a rozhovory v Katare sa tiež skončili bez výraznejšieho pokroku.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices