Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Z Ukrajiny únia na liečbu evakuovala už tisíc pacientov

Európska únia (EÚ) doteraz koordinovala evakuáciu tisíc ukrajinských pacientov prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany, aby im poskytla špecializovanú zdravotnícku starostlivosť v európskych nemocniciach. Informovala o tom v piatok na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK).

Keďže počet zranených ľudí na Ukrajine rastie každý deň, miestne nemocnice s ťažkosťami uspokojujú dopyt. Zároveň Poľsko, Moldavsko a Slovensko požiadali o podporu formou zdravotníckej evakuácie (MEDEVAC) vzhľadom na veľký prílev ľudí z Ukrajiny, informovala EK. Pacienti boli evakuovaní do 18 krajín EÚ. Najnovšie išlo o evakuáciu dvoch pacientov do Česka 3. augusta a 15 pacientov do Nemecka, štyroch do Holandska a dvoch do Nórska 4. augusta.

„S cieľom pomôcť Ukrajine zvládať prudko zvyšujúce sa zdravotnícke potreby EÚ zintenzívnila svoju činnosť. Okrem poskytovania liekov a zdravotníckeho vybavenia Ukrajine prostredníctvom nášho Mechanizmu civilnej ochrany zároveň koordinujeme zdravotnícke evakuácie,“ uviedol eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

„Spolu s ukrajinskými úradmi okrem toho hľadáme spôsoby prevozu pacientov naspäť domov po ukončení liečby, ak sa tak rozhodnú. Práca na záchrane životov bude pokračovať,“ konštatovala eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices