hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH.

Europoslanec Martin Hojsík: Voda je ľudské právo

hojsíkSucho nepostihuje každého rovnako. Je až zarážajúce, že vyše pol milióna ľudí na Slovensku dodnes nemá prístup k pitnej vode z vodovodu. Dohromady je to až 463 obcí.

V období rekordného sucha, ktoré sa vyskytuje na celom území Slovenska, a pri ktorom vysychajú studne a zdroje pitnej vody, sa dlhodobo zlá situácia pre týchto ľudí stáva neúnosnou.

Spoločne s Michalom Sabom a Janou Hanuliakovou (PS) sme sa stretli so starostami a starostkami, ktorí sú právom zúfalí. Občania Slovenska podľa zákona majú právo na pitnú vodu. Európske fondy, ktoré by sme na výstavbu vodovodov mohli použiť sú k dispozícii. Sme však na chvoste čerpania fondov v EÚ. Prekážkou je aj neskutočná byrokracia pri čerpaní eurofondov, ktorá sa ani počas tejto vlády nezmenila.

Tak prečo obyvatelia a obyvatelky nemajú prístup k pitnej vode?

❌ Ministerstvá neposkytujú dostatok alokovaných zdrojov.
Obce sú nútené opakovane plytvať finančnými prostriedkami na projektové dokumentácie, ktoré nie sú v konečnom dôsledku podporené.
❌ Predkladanie projektov je plné zbytočnej byrokracie, ktorú si nevymyslel Brusel, ale naša vláda.
❌ Jeden z projektov bol odmietnutý, pretože obec nedokázala dokladovať založenie obce (áno laicky povedané, štát neveril obci, že vlastne existuje).

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Preto Michal Sabo a Jana Hanuliaková (PS) napísali spolu so starostkami a starostami obcí bez vody otvorený list ministerke Veronike Remišovej, v ktorom ju žiadajú, aby situáciu napravila.

Prosím pomôžte podpisom aj vy www.vodaprevsetkych.sk

Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices