motorizmus, benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ceny na slovenských pumpách by mali stagnovať

Ceny pohonných látok na slovenských čerpačkách by sa v najbližších dňoch nemali výrazne meniť. Očakáva to analytička 365.bank Jana Glasová. Vývoj cien benzínu a nafty na pumpách bude podľa nej závisieť od toho, akým smerom sa bude ďalej ropa uberať.

„V nasledujúcich dňoch očakávame, že budú ceny benzínov aj nafty skôr stagnovať, teda držať sa na súčasných hodnotách. Ak sa bude ropa držať pod 100-dolárovou hladinou, prípadne pôjde smerom k úrovni 90 dolárov za barel, otvorí to ďalší priestor pre zlacňovanie benzínu. Ak sa ale zlacňovanie ropy zastaví a jej ceny pôjdu opäť nad 110-dolárovú hladinu, tak je predpoklad, že ceny pohonných látok zamiera opäť nahor,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

Za 30. tohtoročný týždeň ceny benzínu na pumpách podľa Štatistického úradu SR opäť klesli, tentokrát už len veľmi mierne. Ceny pohonných látok sa znížili štvrtý týždeň po sebe. Liter 95-oktánového benzínu sa tak minulý týždeň predával za priemernú cenu až 1,829 eura a na týždňovej báze si odpísal nepatrných 0,2 %. Cena 98-oktánového benzínu sa nezmenila a zotrvala na úrovni 2,031 eura za liter. Mierne sa znížili ceny nafty, a to o 0,2 % na úroveň 1,861 eura za liter. V medziročnom porovnaní si za benzín a naftu výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší zhruba o 30 % ako vlani a benzín 98 o 26 %. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 48 % drahšia ako v minulom roku.

Ceny benzínov na našich pumpách v posledných týždňoch klesali ako odozva na znižujúce sa ceny ropy na svetom trhu. Tento pokles na ropnom trhu sa ale zhruba v polovici júla zastavil a ceny ropy Brent sa držali nad 100 americkými dolármi za barel. „Počas tohto týždňa sa vývoj opäť zmenil a ropa zamierila nadol, pričom podliezla aj hranicu 95 dolárov za barel,“ dodala Glasová.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Zhruba od polovice júna sa začala cena ropy Brent znižovať. Postupne klesla z úrovní nad 120 dolármi za barel až pod 100- dolárovú hranicu. Tieto úrovne si však neudržala. Obavy z nedostatku ropy na trhu vytlačili jej cenu opäť nad hladinu 100 dolárov za barel a v posledných týždňoch sa hýbala v pásme 100 až 110 dolárov za barel. Počas tohto týždňa ale opäť zamierila nadol a atakovala aj úroveň 94 dolárov za barel. „Môžu za to obavy z recesie svetovej ekonomiky, čo by so sebou prinieslo aj pokles dopytu po rope. Ruku k dielu pridal aj prekvapivý rast zásob ropy v USA, ktoré by mohli naznačovať oslabovanie dopytu,“ konštatovala Glasová.

Dôležité je podľa nej spomenúť, že na ropný trh v súčasnosti pôsobia protichodné faktory. „Na jednej strane je to nedostatok ropy na trhu, ktorý tlačí jej ceny nahor, a na strane druhej sú tu obavy z recesie svetovej ekonomiky a z poklesu dopytu po rope. A to tlačí ceny na ropnom trhu nadol. Ďalší vývoj teda bude závisieť od toho, ktorý z týchto scenárov preváži,“ uzavrela Glasová.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

benzin

Komentár ČSOB: Prehľad cien palív – porovnanie, dane, vplyv menového kurzu

Ostatný týždňový pokles cien ropy v rozsahu 8% až 9% otvorili debatu o ďalšom znižovaní cien pohonných …

Consent choices