rokovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Rokovania o jadrovej dohode s Iránom sa skončili jej finálnym návrhom

Rokovania o obnovení jadrovej dohody svetových mocností s Iránom z roku 2015 vo Viedni sa v pondelok skončili jej finálnym návrhom. Kľúčoví vyjednávači teraz text prekonzultujú so svojimi vládami. Ako dlho budú konzultácie trvať, nie je známe.

Šéf diplomacie Európskej únie (EÚ) Josep Borrell naznačil, že po 16 mesiacoch rokovaní už nie je ďalšie miesto na vyjednávanie o návrhu a konečné rozhodnutie o tom, či možno obnoviť najvýznamnejší pakt o nešírení jadrových zbraní za posledné štvrťstoročie, je na iránskej a americkej vláde. „Za každou technickou otázkou a každým odsekom sa však skrýva politické rozhodnutie, ktoré je potrebné prijať v hlavných mestách,“ skonštatoval na Twitteri.

Spojené štáty, ktoré v roku 2018 od dohody stiahol exprezident Donald Trump a teraz sa k nej chcú vrátiť, označili spomenutý návrh za „najlepší a jediný základ na dosiahnutie dohody“. „Naša pozícia je jasná: sme pripravení rýchlo uzavrieť dohodu na základe návrhov EÚ,“ uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí a naznačilo, že obnovenie dohody je na Iráne.

Viac..  Štáty EÚ s výnimkou Maďarska vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku v Gaze

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA informovala, že iránsky vyjednávač Ali Bagheri Kani cestuje do Teheránu na politické konzultácie. Konečné slovo o dohode má iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chámeneí.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ odsudzuje výbuchy v Iráne, predstavitelia krajiny sľubujú rozhodnú reakciu

Európska únia v stredu rázne odsúdila výbuchy v iránskom meste Kermán, pri ktorých prišlo o …

Consent choices