Humanitárny hub - pomoc Ukrajine. PHOTO: Zastúpenie EK na Slovensku

Únia koordinovala dodanie viac ako 60-tisíc ton pomoci Ukrajine

Európska únia v doterajšom priebehu vojny na Ukrajine koordinovala dodanie viac ako 60-tisíc ton pomoci. Ako referuje web Európskej komisie (EK), poskytnutá pomoc zahŕňa 180 sanitiek, 125 hasičských vozidiel, 300 elektrocentrál, 35 vozidiel ťažkej techniky a 4 pontónové mosty.

EK uviedla, že je to „zďaleka najväčšia, najdlhšie trvajúca a najkomplexnejšia operácia prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany od jeho zriadenia v roku 2001 s odhadovanou hodnotou doteraz viac ako 425 miliónov eur“. Na podporu tejto operácie boli zriadené logistické uzly v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku, odkiaľ pomoc smeruje priamo na Ukrajinu.

Dnes sme dosiahli dôležitý míľnik. Na Ukrajinu prišlo viac ako 60-tisíc ton hmotnej pomoci koordinovanej prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Som nesmierne vďačný každému členskému štátu a tiež Nórsku, Turecku a Severnému Macedónsku za to, že ponúkli pomoc, ktorú sme potom najefektívnejšie nasmerovali prostredníctvom mechanizmu. Táto solidarita je dôkazom toho, že EÚ je s Ukrajinou nielen slovami, ale aj činmi,“ povedal eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Na stole máme balík 50 mld eur, ktorý má pomôcť trpiacim Ukrajincom. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices