dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Zahraničná dovolenka je oproti minulosti drahšia, z prímorských destinácií v EÚ je najvyššia inflácia v Bulharsku

Tohtoročná dovolenka v zahraničí je drahšia ako po minulé roky. Dôvodom je vysoká inflácia, výrazne rastúce ceny potravín, ceny v reštauráciách, hoteloch aj pohonných hmôt. Najvyššej inflácii aktuálne čelí Turecko, kde rast cien dosahuje 79 %. To má vplyv aj na slovenských dovolenkárov v tejto krajine, nakoľko ceny v obchodoch, hoteloch a reštauráciách sa oproti vlaňajšku výrazne zvýšili. Ako vo štvrtok informovala analytička 365.bank Jana Glasová, za Tureckom nasledujú pobaltské krajiny Estónsko, Lotyšsko a Litva, kde tempo rastu cien presahuje 20 %. V susednom Česku sa inflácia blíži k úrovni 17 %, v Bulharsku dosahuje takmer 15 %, v Poľsku 14 %, v Maďarsku skoro 13 %.

„Takže ani v prípade, že tohtoročnú dovolenku strávime v niektorej z týchto susedných krajín, neušetríme. Nižšiu infláciu ako my má jedine Rakúsko, a to mierne pod 9 %,“ uviedla Glasová. Vysoké ceny sú podľa nej aj v Chorvátsku, kde je v priemere inflácia cez 12 %, je teda podobná ako na Slovensku. „Rast cien v obľúbených letoviskách ale môže byť ešte výraznejší, nakoľko záujem o dovolenky je tento rok vzhľadom na zrušené protipandemické opatrenia naozaj veľký,“ podotkla. Podobne je na tom aj Grécko a Slovinsko s rastom cien okolo 11 %. V Španielsku je priemerný rast cien zhruba 10 %, na Cypre a v Portugalsku okolo 9 %, v Nemecku a Taliansku 8 až 8,5 %, vo Francúzsku 6,5 % na Malte 6 %.

Potraviny oproti vlaňajšku najvýraznejšie zdraželi v Turecku, a to o 94 %. Nasleduje Litva s rastom o 28 %, v Bulharsku a Maďarsku išli ceny potravín hore o 23 až 24 %, v Česku a Chorvátsku, podobne ako v SR, o 17 až 18 %. „Spomedzi dovolenkových destinácií najnižšie medziročné zdraženie potravín zaznamenalo Francúzsko – o 6 %, Cyprus o 8 % a Taliansko o 9 %,“ priblížila Glasová.

Viac..  Eurokomisia víta 13. balík sankcií EÚ a potvrdzuje podporu Ukrajine

Ceny v reštauráciách sa medziročne najviac zvýšili taktiež v Turecku – o 80 %. V Česku stúpli o 23 %, teda viac ako v SR s rastom o 20 %. „Podobný rast cien je aj v Maďarsku a Bulharsku. V Chorvátsku sú ceny stravovania vyššie oproti vlaňajšku o 14 %, v Slovinsku o 10 % a v ďalších krajinách je už tempo rastu jednociferné,“ poznamenala analytička 365.bank. Najpomalší rast cien v reštauráciách dosahujú Francúzsko so 4 %, Grécko a Taliansko so 4,5 %.

Aj ceny za ubytovanie v hoteloch či penziónoch oproti vlaňajšku najvýraznejšie zdraželi v Turecku, a to o 77 %. Približne o 40 % vyššie sú ceny ubytovania v Portugalsku a takmer o 30 % v Španielsku. „Viac ako 20-percentný rast cien dosahuje aj Česko a Grécko. Najnižší rast cien ubytovania je na Malte – o 2 %. U nás vzrástli ceny v hoteloch a penziónoch o 7 %, o niečo rýchlejšie rástli v Nemecku, Maďarsku, Francúzsku, Slovinsku a v Rakúsku – o 7 až 10 %,“ dodala Glasová.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Európska centrálna banka (ECB) zníži úrokové sadzby „s veľkou pravdepodobnosťou“ ešte v jarnom období. Povedal …

Consent choices