Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Miriam Lexmann: Bránim krehký mier v Náhornom Karabachu

Ako už dlho zdôrazňujem, Európska únia musí zohrávať aktívnejšiu úlohu pri ochrane mieru v Náhornom Karabachu, a tak chrániť tamojšiu Arménsku kresťanskú komunitu. Najnovšie útoky v tejto oblasti a straty na životoch ukazujú, že súčasné prímerie je krehké. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme zabránili strate ďalších nevinných životov.

📢 Preto sme spolu s kolegami z Európskeho parlamentu vyzvali vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ, Josepa Borrella, aby Únia aktívnejšie prispievala k dosahovaniu trvalo udržateľného mieru. Od posledného otvoreného konfliktu v roku 2020 sme v Európskom Parlamente navrhli viacero konkrétnych krokov. Nemôžeme tolerovať časté porušovanie prímeria alebo nenávistnú rétoriku.

🌍 EÚ nemôže pri svojich ambíciách – a snahe chrániť hodnotový svet, na ktorom vznikla – zostávať nemým pozorovateľom konfliktov. Už vôbec nie, ak sa dejú v krajinách, s ktorými má rozvinuté rozmanité projekty spolupráce s potenciálom aktívne tieto konflikty riešiť.

Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/.

Náhorný Karabach sa nachádza na území Azerbajdžanu, ale od skončenia vojny v roku 1994 bol pod kontrolou etnických arménskych síl podporovaných Arménskom. V septembri 2020 v oblasti prepukli ďalšie intenzívne boje. Konflikt ukončila dohoda o prímerí sprostredkovaná Ruskom, v rámci ktorej Azerbajdžan získal kontrolu nad veľkými časťami regiónu a okolitými územiami. Boje si vyžiadali viac ako 6 600 životov.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Strety medzi azerbajdžanskými a arménskymi separatistickými silami v regióne Náhorný Karabach si počas týždňa vyžiadali životy troch vojakov. Karabašskí vojenskí predstavitelia povedali, že útoky dronmi vykonané azerbajdžanskými silami zabili dvoch ich vojakov a zranili ďalších 14. Ministerstvo obrany v Azerbajdžane zas uviedlo, že jeden z ich vojakov zomrel pri „teroristickom útoku ilegálnych arménskych vojenských formácií“. Azerbajdžanská armáda podľa rezortu vykonala odvetnú operáciu, pri ktorej zabila a zranila nešpecifikovaný počet „ilegálnych arménskych militantov“. Líder separatistov v Náhornom Karabachu Arajik Harutjunjan v stredu oznámil čiastočnú mobilizáciu, co ďalej podnietilo napätie v regióne.

(redakcia/AP/SITA).

 

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Euro …

Consent choices