Vucic
Aleksandar Vučić. PHOTO: © European Union- EP.

Belehrad sa možno pridá k sankciám EÚ voči Rusku, naznačil srbský prezident

Srbský prezident Aleksandar Vučič nevylučuje, že Srbsko sa pridá k sankciám Európskej únie voči Rusku. Belehrad patrí k tradičným spojencom Moskvy, no Vučič tvrdí, že na vstup do Európskej únie jeho krajina bude musieť zosúladiť svoju politiku s politikou bloku, a to vrátane sankcií. Referuje o tom web eurointegration.com.ua s odvolaním sa na srbskú televíziu RTV.

„Keď nám povedia, že máme šesť mesiacov na vstup do EÚ, plne zosúladíme našu politiku s ich, pretože je našou povinnosťou tak urobiť,“ komentoval Vučič možnosť, že by sa Srbsko pridalo k sankciám voči Rusku. Zároveň však podotkol, že je „zodpovedný človek“, ktorý bude „chrániť svoju politiku, kým to bude možné“.

Ukrajinský veľvyslanec v Srbsku Volodymyr Tolkač predtým vyhlásil, že Kyjiv očakáva od Belehradu väčšiu podporu, predovšetkým v súvislosti so zavedením sankcií proti Rusku prijatých na úrovni EÚ. Európsky parlament už skôr vyzval Srbsko, aby sa urýchlene pripojilo k rozhodnutiam Európskej únie o sankciách voči Rusku.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Vučič tvrdil, že Srbsko pre odmietnutie uvaliť sankcie na Rusko veľmi trpí. Vraví, že napriek tomu, že v prípade ich uvalenia by „život bol desaťkrát lepší“, Srbsko sa tomuto kroku bude vyhýbať až do konca. Taktiež poznamenal, že Srbsko si chce zachovať neutralitu, posilní svoju armádu a nepotrebuje cudzie vojenské základne. Podotkol, že „Srbsko bude budovať svoje politické spojenectvá, že sa nehanbí za dobré vzťahy s Ruskom, Amerikou, Čínou, že je na ceste do EÚ, ale postará sa o seba“.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices