Minister financií SR Igor Matovič. Photo: SITA/Branislav Bibel

MF SR: Štát hospodári podľa plánu, schodok by mohol byť nižší, podstatné je aj čerpanie prostriedkov EÚ

Štát hospodári podľa plánu a vyššie výdavky dokáže kompenzovať aj bez zvyšovania deficitu. Hospodárenie rozpočtu verejnej správy v tomto roku sa naďalej očakáva s deficitom na úrovni 5,2 miliardy eur, čo predstavuje 4,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Ako ďalej uvádza rezort financií v tlačovej správe, zodpovedá to úrovni schváleného rozpočtu verejnej správy na tento rok. Schodok však podľa ministerstva môže byť ku koncu roku nižší.

Okrem lepšieho vývoja príjmov rozpočtu verejnej správy je podľa rezortu financií v súvislosti s rastúcou infláciou potrebné financovať dodatočné výdavky rozpočtu verejnej správy. „Najvýraznejšími rizikami pre hospodárenia tohto roka naďalej zostáva situácia spojená s vojnovým konfliktom na Ukrajine, príchod prípadnej jesennej vlny pandémie COVID – 19, výdavky spojené s infláciou, a to najmä ceny energií,“ upozorňuje rezort. Nad rámec schváleného rozpočtu je pritom podľa ministerstva potrebné zabezpečiť krytie záverov kolektívneho vyjednávania pre tento rok, konkrétne vyplatenie jednorazovej odmeny vo výške 500 eur na zamestnanca. „Úspory identifikované v rozpočte však primárne kryjú uvedené potreby a riziká,“ tvrdí ministerstvo.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Skutočne dosiahnutý schodok rozpočtu verejnej správy môže byť podľa rezortu financií ku koncu roka nižší. „Stane sa tak v prípade, že sa nenaplnia predpoklady kapitol štátneho rozpočtu o predpokladanom čerpaní financií z prostriedkov EÚ, prostriedkov na financovanie spoločných programov SR a EÚ, ako aj použití kapitálových výdavkov,“ upozorňuje ministerstvo financií. Týmto sa môžu skutočné výdavky rozpočtu verejnej správy priblížiť optimistickejšiemu odhadu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť z júla tohto roka, podľa ktorého bude tohtoročný schodok vo výške 3,7 percenta HDP.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Europoslanci schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu, platformu Strategické technológie pre Európu (STEP) a súvisiace zásadné …

Consent choices