lexmann
Miriam Lexmann počas slávnostnom odhalení pamätnej tabule. PHOTO: FB ML.

Miriam Lexmann sa pýta: Viete kto bol MUDr. Armín Hoffmann?

Dnes sme tomuto významnému rodákovi z Turzovky, lekárovi a neuznanému objaviteľovi penicilínu slávnostne odhalili pamätnú tabuľu. 📜 Určite vám pri slove penicilín napadne ako prvý Sir Fleming. No práve Dr. Hoffmann prišiel k tomuto objavu náhodným spôsobom vyše desať rokov pred Dr. Flemingom, okolo roku 1916. Napriek tomu jeho meno zostáva dnes takmer zabudnuté. Počas jeho života sa však uznania lekárskej komisie za tento objav nedočkal.

⚪️ O to smutnejšie je, že posledné roky života prežíval v strachu zo Židovského kódexu, kvôli ktorému sa musel vzdať aj svojho lekárskeho postu.

🙏 Veľmi pekne ďakujem Drahomírovi Veličkovi, prezidentovi Spolku priateľov Turzovky a mestu Turzovka za pozvanie. Podujatie sa konalo počas Beskydských slávností a VII. svetového stretnutia Turzovčanov a ich potomkov, takže po programe nechýbal ani kultúrny zážitok!

⚪️ Autorská výstava pastierských hudobných nástrojov pána Jozefa Holku vo mne zanechala hlboký dojem. Je to naozaj skromný a inšpiratívny človek s ohromným umeleckým talentom. Na výstave nechýbala ani ukážka. Pozrite si v stories, ako krásne znejú fujary pána Holku! 🎶

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

V slovenskej histórii ale i v súčastnosti máme mnoho ľudí, na ktorých môžeme byť hrdí. Nezabúdajme na ich odkaz, ktorý môže byť našou inšpiráciou aj dnes – o mnoho desaťročí neskôr. 💞

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices