letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

K najvyťaženejším európskym letiskám v júli patrili El Prat, Stansted, či Fiumicino

Európske letiská zažívajú počas tejto letnej sezóny nevídaný nápor, môžu za to rekordný záujem cestujúcich, nedostatok personálu a rušenie letov aerolínií. Podľa dát spoločnosti Kiwi.com patrili medzi najvyťaženejšie letiská v júli El Prat v Barcelone, Stansted v Londýne, Leonardo da Vinci-Fiumicino v Ríme, Portela v Lisabone a počas prvého augustového týždňa tiež Letisko Ferenca Liszta v Budapešti. So zrušenými letmi sa aktuálne stretávajú najčastejšie londýnske letiská, ďalej El Prat a Schiphol v Amsterdame.

„V tejto chvíli evidujeme najviac zrušených letov z letiska Gatwick v Londýne, podobne sú na tom Luton a Stansted,“ priblížila aktuálnu situáciu riaditeľka pre skúseností zákazníkov v Kiwi.com Eliška Řezníček Dočkalová s tým, že lety z Londýna zároveň patria medzi desať najčastejšie rušených trás. Ako podotkla, londýnske letiská sú trvalo veľmi vyťažené, nielen v súčasnej situácii, ale aj za normálnej prevádzky, takže väčšina letov je stále operovaná bez problémov.

Letisko v Budapešti je aktuálne jedným z najvyťaženejších v Európe v súvislosti s hudobným festivalom Sziget, na ktorý prichádzajú ľudia z celej Európy. Trasa Londýn – Budapešť je zároveň najčastejšie rušenou, po nej nasledujú lety z Nemecka do Londýna. Bezpečnou voľbou z pohľadu rušenia letov sú destinácie v Grécku a Španielsku.

„Grécke letiská momentálne patria medzi tie s najmenším počtom zrušených letov. Cestujúci, ktorí mieria do Španielska, môžu skúsiť napríklad Sevillu, alternatívou môžu byť Kanárske ostrovy, konkrétne letisko Gran Canaria alebo ostrov Lanzarote, kde sa počet zrušených letov počítal na nižšie jednotky,“ uviedla Řezníček Dočkalová. V Spojenom kráľovstve je podľa nej situácia lepšia na menších letiskách ako sú Leeds Bradford, East Midlands či Bristol.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

August je v porovnaní s rekordným júlom pokojnejší, podľa Kiwi.com počet rezervácií z celoeurópskeho aj slovenského pohľadu je nižší a tento trend by mal pozitívne ovplyvniť situáciu na letiskách aj počty zrušených letov. Vo všeobecnosti by mali cestujúci aktuálne vyhľadávať lety s odletom čo najskôr ráno a pokiaľ možno cestovať s príručnou batožinou, čo môže výrazne skrátiť čakanie na letiskách.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

letisko

Hlavné európske letecké firmy refundovali poukazy za lety zrušené počas pandémie

Európska komisia (EK) a úrady na ochranu spotrebiteľov v jednotlivých členských štátoch Európskej únie (EÚ) …

Consent choices