Srbsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lídri Srbska a Kosova sa stretnú na rozhovoroch v Bruseli

Srbsko a Kosovo vo štvrtok v Bruseli povedú rozhovory na najvyššej úrovni v snahe zmierniť rastúce napätie na Balkáne, kde sa v čase vojny na Ukrajine Rusko pokúša ešte viac zvýšiť svoj vplyv. Osobné stretnutie medzi srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a kosovským premiérom Albinom Kurtim však pravdepodobne neprinesie zásadný prelom.

Západní predstavitelia, ktorí dohliadajú na desiatky rokov trvajúcu patovú situáciu medzi oboma susedmi, však dúfajú, že to aspoň zníži čoraz „vojnovejšiu“ rétoriku prichádzajúcu z oboch strán. „Všetky otvorené otázky sa budú riešiť a mali by sa riešiť prostredníctvom dialógu podporovaného Európskou úniou. Obe strany musia v tomto bode ukončiť svoje nepriateľstvo a konať zodpovedne,“ povedala novinárom hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti a bezpečnostnú politiku Nabila Massrali.

Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg sa v stredu v Bruseli samostatne stretol s Vučičom a Kurtim. Uviedol, že jednotky pod vedením NATO umiestnené v Kosove v dôsledku súčasného napätia posilnili svoju prítomnosť na severnej hranici Kosova so Srbskom.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

„Ale, samozrejme, budeme konať, keď to bude potrebné, a budeme konať primeraným spôsobom, pretože naším hlavným cieľom je pomôcť znížiť napätie a zabezpečiť všetkým komunitám slobodu pohybu, bezpečnosť všetkých komunít, samozrejme, vrátane Srbov v Kosove,“ povedal Stoltenberg.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices